Neznani storilec : malomeščanska kriminalna povest

Žanrkriminalni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 1992
Založba
Ključne besede Preiskave, Ljubezen, Odnosi med spoloma, Umori
Število strani

155

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Umor v malem mestu

Odvetnica in pisateljica Prennerjeva je »malomeščansko kriminalno povest« napisala tik pred začetkom druge svetovne vojne. V malem mestu Lipnica se zgodi nekaj strašnega. V gaju pod hribom najdejo ustreljeno Ančko, mlado nečakinjo gostilničarke Lubečke. Lepa in nabrita Anica je imela kar nekaj častilcev, osumljencev je veliko. Ker lokalna policista nista prav odprte glave, primer v svoje roke vzame skromni sodni pisar France Barnavt, ki je bil v umorjenko nesmrtno zaljubljen. V zmešnjavi, kjer meščani drug drugega sumničijo in preiskujejo na lastno pest, vztrajni France končno le odkrije premetenega zlikovca. Privlačno napisana pripoved s parodno-satiričnimi poudarki, psihološko prepričljivo izdelanimi liki ter napetimi zapleti je knjiga, ki še dandanes zagotavlja užitek ob branju.

Ljudje so stali na cesti, se zbirali v gručah. se klicali preko ceste in mestnega trga in so drug drugega spraševali o podrobnostih grozne novice. Nihče ni vedel kaj več povedati kakor to, da so jo zidarji našli ležati mrtvo in da je bila ustreljena, pa da leži še sedaj tam in nihče ne sme priti blizu, ker jo stražijo orožniki in jo bodo dotlej, dokler ne opravi sodna komisija svojega dela. V farnem zvoniku zazvoni mrliču. Oni, ki še ničesar ne vedo, pogledajo zdramljeni po mrtvaškem zvonu skozi okna ali hišna vrata, spraševanje, klicanje, javkanje, zmajevanje z glavo in zaprepaščenost se nadaljujejo do poldneva. (str. 12)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Neznani storilec : malomeščanska kriminalna povest.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 22
Komentarji: 0
Število ocen: 7
Želi prebrati: 10
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1