Žanrspomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Ključne besede Gledališče, Zamejski Slovenci, Trst, Slovenski igralci, Slovenski režiserji, Družina, Intervjuji, Ljubljana
Število strani

373

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Boris Kobal , njegov boj

Znani slovenski režiser, igralec, satirik Boris Kobal je v letu 2022 s pisateljem Davorinom Lenkom opravil serijo intervjujev oz. »vodenih monologov«, kot je posrečeno zapisano v spremnem besedilu. Ti pogovori so preliti v biografsko oz. spominsko pripoved o življenju in delu Borisa Kobala, ki se je zadnja leta znašel v zobeh rumenega tiska predvsem kot ločenec in »tip s plagiatom«. Kako hitro ljudje pozabljamo vse vrhunsko, kar je Kobal leta doprinašal v slovenski kulturni prostor – predvsem žlahtni humor, s katerim nas je leta razveseljeval in bezal iz malodušja, odlične igralske dosežke, dolgoletno vodenje Mestnega gledališča v Ljubljani, pa še marsikaj drugega, kar bo bralcu razkrito v knjigi. Otroška leta, šola, študij, družina, razpetost med dva svetova – Trst in Ljubljano, tudi politično še kako nasprotna. Roman, ki Kobalovo življenjsko pot odstre z veliko dobrega okusa, brez vulgarnih pikanterij, ki so jih nekatere biografije slovenskih literarnih in filmskih zvezd kar prepolne. Zanimiv dokument o ustvarjalnosti vsestranskega umetnika in hkrati čutečega, razmišljujočega individualista.

V življenju si recimo nisem ustvaril ali našel enega samega hobija. Res je bil vedno samo teater in to mi zdaj hodi zelo narobe. Zdaj vidim, kako je bilo to zgrešeno. Rečeš si: Pa zbiraj znamke ali, ne vem, fotografije Sophie Loren … Ne. Nič takega nisem imel. Če pogledam širše, si v štiriindvajsetih urah dneva, kljub temu da sem bil ogromno sam, nikoli nisem vzel ene ure zase, za nekaj, kar bi bilo samo moje. (str. 314)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige 100 km.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 37
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi