Čarobno mesto

Žanrznanstvenofantastični roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaJuršinci, 2018
Založba
Prevod Matejka Križan
Ključne besede V mladinskem leposlovju, Bratje in sestre, Mesta, Domišljija, Fantastika, Magija, Pogum
Število strani

202

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Edith Nesbith, avtorica Čarobnega mesta, velja za prvo sodobno pisateljico otroške literature in pionirke na področju pustolovskih zgodb. Živela je na prelomu devetnajstega in dvajsetega stoletja. Znana je po pustolovskih zgodbah, v katerih se otroci v čarobnih svetovih srečujejo z življenjskimi resnicami. Na to v primeru Čarobnega mesta namiguje že naslov. Philip je namreč deček, ki živi s svojo starejšo sestro Helen. Helen predstavlja ves njegov svet, potem pa se zgodi velika sprememba. Helen se odloči, da se bo poročila z vdovcem, ki ima tudi hčerko Philipove starosti. Ime ji je Lucy. Stvari se močno spremenijo, Helen odide na poročno potovanje, Philip pa pristane v novem domu med novimi ljudmi. Tam je vse drugače, predvsem pa nima več prave družbe. Lucy pač po njegovem mnenju zanj ni primerna družba. Zato se začne igrati in z vsem kar najde okoli sebe, zgradi mesto. Njegovo mesto pa oživi in v čarobnem mestu Philipa čaka sedem nalog, polnih dogodivščin, ki jih mora opraviti, da bi se lahko vrnil nazaj k Helen in da bi rešil Lucy. Tudi Lucy se namreč z njim znajde v oživljenem čarobnem mestu in s skupnim reševanjem nalog se povežeta, spoznata drug drugega in na nek način odrasteta. Philip in Lucy dokažeta, da sta sposobna tudi sama, brez tuje pomoči reševati svoje težave in da bosta kljub nastalem položaju vedno imela tudi drug drugega. Ko se znajdeta spet v realnem svetu in se Helen z Lucyjinim očetom vrne s poročnega potovanja, se stvari postavijo na svoje mesto in novo, sicer drugačno, pa vseeno lepo obdobje življenja, se lahko začne. Včasih manjka samo malo poguma, da spremembe sprejmemo.

Philip je imel le svojo sestro in ona je imela samo Philipa. Njuna starša sta umrla. Helen, ki je bila dvajset let starejša od Philipa in je bila v resnici njegova polsestra, je bila edina mati, ki jo je kdaj poznal. Ampak drugim dečkom ni nikoli zavidal njihovih mater, saj je bila Helen prijazna, bistra in prisrčna. Skoraj ves svoj čas je namenila njemu in naučila ga je vse, kar je znal. Igrala se je z njim in si pri tem izmišljala nadvse čudovite igre in pustolovščine. Tako je Philip vsako jutro, ko se je zbudil, vedel, da mu bo novi dan prinesel nekaj veselega in zanimivega. Philipovo življenje je tako teklo naprej, dokler ni bil star deset let. Nikoli ni pomislil, da ne bo večno tako. Začetek sprememb je pomenil dan, ko sta se s Helen odpravila na piknik v gozd, kjer je padal slap, in ko sta se s krepkim ponijem, ki je bil prijazen in poslušen, vračala domov, je Philip prvič poskusil voditi konja. (str. 7)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Čarobno mesto.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 9
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi