Hitlerjeve pokuševalke : v volčjem brlogu

4,5
(13)
Žanrpsihološki roman, vojni roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2019
Založba
Prevod Mina Mušinovič
Ključne besede Odnosi med spoloma, Nemčija, Prijateljstvo, Ženske, Svetovna vojna 1939-1945, Vsakdanje življenje, Prisilno delo, Nemci
Število strani

346

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ženske in kako preživeti v Volčjem brlogu

Rosa Sauer leta 1943, stara šestindvajset let, iz Berlina odpotuje v Vzhodno Prusijo h tašči in tastu. Njen mož Gregor se kot nemški vojak bojuje v Rusiji, mama ji je nedavno umrla v bombardiranju Berlina, osamljena mlada žena z veseljem sprejme zatočišče pri moževih starših. Vendar kmalu po prihodu na kmetijo dobi obisk dveh SS-ovcev, ki zahtevata, da se zglasi kot ena izmed pokuševalk hrane v Hitlerjeven Wolfschanzu – znamenitem Volčjem brlogu. Hitler je v strahu pred zastrupitvijo vpoklical deset žensk, ki so prisiljene trikrat dnevno jesti slastne obroke iz kuhinje, namenjene diktatorju, ter nato čakati eno uro na delovanje morebitnega strupa v hrani. V napeti, srhljivi pripovedi se prepletajo življenjske zgodbe ter medosebni odnosi nesrečnih žensk, ki pod strogim nadzorom stražarjev vsak dan znova trepetajo v strahu za preživetje. Roman, napisan po resnični zgodbi, skozi prvoosebno izpoved glavne junakinje prikazuje tragedijo nemškega življa, ujetega v primež slepe zaverovanosti v Hitlerjevo nacionalno stranko ter ponižanega v bridkem spoznanju o »zatonu bogov« s popolnim porazom ob koncu druge svetovne vojne. Avtorica je za roman prejela l. 2018 nagrado Premio Campiello.

V menzi Krausendorfa so bile letve cele. Gregorja ni bilo ob meni in jaz sem bila sama. Škornji SS-ovcev so narekovali ritem obroka, kot bi z njimi dajali tempo preteči možnosti naše smrti. Kako okusni so bili ti beluši, strup pa je verjetno grenak? Vsak grižljaj, ki sem si ga nesla k ustom, mi je skorajda ustavil srce. Elfriede, ki je prav tako jedla beluše, me je opazovala, jaz pa sem pila vodo, kozarec za kozarcem, in poskušala odplakniti lastno tesnobo. (str. 26)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Hitlerjeve pokuševalke : v volčjem brlogu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 27
Komentarji: 0
Število ocen: 13
Želi prebrati: 16
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 17

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja