Čreda

Žanrdružbeni roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Nataša Müller
Ključne besede Cepljenje, Prijateljstvo, Sodni procesi, Velika britanija, Starši, V leposlovju, Zdravstvene posledice, Ošpice
Število strani

351

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

“Želela sta si domov, toda Jack zdaj čuti, da oklevata; vzdušje v avtu je napeto, zaskrbljeno. Jack že stotič pomisli, ali naj obrne in jih odpelje nazaj k veselim božičnim lučkam, okrasnim trakovom in vonju po borovcih v hiši starih staršev namesto k nedoumljivim globinam Elizabetinega obupa. Želi si, da bi jima lahko povedal resnico, da bi jima lahko povedal, da je tudi njega strah. Da ga je groza, da jih bo Elizabeth zavračala, ali, še huje, da se ne bo zmenila zanje ali da bo v njihovi družbi še bolj potonila. Navsezadnje so minili meseci. Kje je že tisti izgubljeni poletni svet pikapolonic in sonca, odkar jih je nazadnje zvečer pokrila ali brcala žogo s fantoma, odkar je bila mama, kakšna si želi biti v njihovem spominu? Prilagodili so se, kakor se otroci vedno, vendar se razpoke že kažejo. Jacka so pred koncem semestra poklicali v šolo, ko je Max na igrišču udaril sošolca. Charlie je postal neznačilno odsoten in muhast, včeraj je Clemmie nepričakovano bruhnila v jok. Jacka je skoraj zlomilo, ko je brisala solze, ki so tudi njemu stekle po obrazu, ko jo je skušal prepričati, da res ni ona kriva, da je mamica tako utrujena in mora toliko počivati.” (str. 340)

Knjiga o cepljenju. Temi, tako aktualni v zadnjih, zdaj že treh letih. Razdelila je javnost na cepilce in necepilce. Ampak knjiga ne govori o cepljenju v povezavi s covidom-19, ampak s cepljenjem otrok. Vprašanje pa je enako. Se cepiti, zaščititi sebe in druge ali se ne cepiti in tvegati hujši potek bolezni? Kako pa je z varnostjo cepiv? Mogoče ne bomo huje zboleli samo mi, ampak tudi naši bližji. Mogoče bodo zboleli še huje kot mi. V tem primeru gre za dve družini, tesno povezani. Dve najboljši prijateljici, katerih prijateljstvo je na preizkušnji zaradi cepljenja otrok. Hčerki obeh nista bili cepljeni. Obe prijateljici, ki sta tudi mami, svojih hčerk nista cepili. Zato imata sicer tudi močne razloge. Ker pride do izbruha ošpic, hčerka ene izmed njiju oslepi. Kako se soočiti s svojimi strahovi? Kako naši strahovi vplivajo na naše otroke? Kako se soočiti s posledicami odločitev, ki jih sprejemamo vsak dan? Seveda ob tem velja poudariti, da vsaka mama za svojega otroka želi samo najboljše. Odločitve niso lahke, imajo pa lahko usodne posledice. Živeti s posledicami pa ni lahko. Vsak izmed nas nosi v ozadju zgodbo, ki ni lepa in enostavna. Kako najti po hudim preizkušnjah moč za nadaljnje življenje pa je včasih vprašanje za milijon dolarjev. Kot je zapisano v knjigi, če potonemo mi ob nas potonejo tudi naši najbližji. Se tega zavedamo in kako pogledati širše in stopiti izven cone svojega udobja? Nismo pomembni samo mi, ampak tudi ljudje okoli nas. Vprašanje torej še vedno ostaja neodgovorjeno in nanj verjetno nikoli ne bo enoznačnega odgovora. Individualizem ali skupno dobro? Precepljenost ali možnost smrti? Ob tem pa se moramo zavedati, da je med mrtvimi lahko tudi naš otrok ali naš bližnji. Imamo pravico, da ob tem, da pademo v brezno sami, v brezno potegnemo tudi druge? Cel kup težkih vprašanj in odločitev. Vsakodnevnih. Morda so otroci tisti, zaradi katerih vendarle spoznamo, da gre življenju, kljub vsemu hudemu, kar se nam dogaja, naprej. Sčasoma stvari postanejo znosnejše. Vsaj za kakšen trenutek. Knjiga o hudih notranjih bojih, ki nas res ne more pustiti hladne. Ker nikoli ne bomo vedno čisto zares vedeli, kaj je prav in kaj je narobe.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Čreda.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 30
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 2
Je prebralo: 3