Nepričakovan konec poletja

Žanrdružbeni roman, mladinski roman
Narodnostjaponska književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2009
Založba
Prevod Nina Golob
Ključne besede Žalovanje, Strah, Stari ljudje, Prijateljstvo, Mladostniki, Smrt
Število strani

196

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Trije japonski šestošolci (Jamašita, Kavabe in Kijama) preživljajo prosti čas z opazovanjem starca v njihovem okolišu. Ugotavljajo, da bo verjetno kmalu umrl, ker je videti že zelo star in shiran. Moški živi sam v razpadajoči hiši z zanemarjeno okolico. Hišo zapusti občasno, ko gre v trgovino. Fantje ga na tej poti vsakodnevno zasledujejo in tudi starec je opazil, da raziskujejo okoli njegove hiše. Ko jih je starec nekega dne zopet opazil v bližini, jih je pozval, da mu pridejo pomagat pri delu. Kasneje so se vedno več družili s starcem, mu pomagali počistiti hišo in vrt. Druženje je prehajalo v prijateljstvo in trije otroci so vsakodnevno prihajali k starcu, ki jim je bil pripravljen pripovedovati o življenju v nlajših letih in dogodkih iz 2. svetovne vojne, kateri so ga usodno zaznamovali.
Rdeča nit v knjigi je opazovanje smrti, ki jo želijo najstniki videti. Kasneje pa se zgodi nekaj, česar nihče ne pričakuje. Dogodki najstnike zaznamujejo in spremenijo njihov pogled na svet.

“Tako veliko je ostalo nedorečenega in toliko vprašanj brez odgovora. Vse to mi je rojilo po glavi, čeprav se do pred kratkim niti njegovega obraza nisem mogel spomniti. Na nogometnem taboru pa sem vsak večer v mislih s starcem predebatiral dogodke tistega dne. Kot bi vadil pogovor z njim, ko se bom vrnil. Zelo sem se veselil srečanja z njim.” (str. 177-178)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nepričakovan konec poletja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 54
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi