Žanrdružbeni roman, mladinski roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaIzola, 2023
Založba
Prevod Majda Šulc
Ključne besede V mladinskem leposlovju, Prijateljstvo, Družinski odnosi, Spolno nasilje, Dekleta, Spolno nadlegovanje, Akrobatika, Trenerji
Število strani

121

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Česa nočem? Neprimernih dotikov, dvoumnih besed, čudnih pogledov ... mladega moškega, ki je moj trener."

Spolna zloraba mladostnikov je aktualna in izjemno resna problematika. Njene posledice so lahko uničujoče in trajajo vse življenje. Meja med pohvalo, komplimenti, občudovanjem in zlorabo je zelo tanka, kar je na lastni koži doživela tudi Zoe. Po tem, ko se Zoein oče odloči oditi z drugo žensko, se 15-letna deklica z mamo preseli k babici in dedku na sever Nemčije. Zoe nadvse pogreša najboljšo prijateljico Emily in treninge gimnastike. V novem okolju si bolj kot vse želi biti sprejeta. Kmalu dobi priložnost in se pridruži šolskemu cirkuškemu klubu. Pri izvajanju akrobacij Zoe blesti, dekleta iz kluba so prijazna in občutek, da je del tima, je zanjo izjemen. Še posebej dobro se razume z deklico Fatou. Trener Timo Zoe večkrat nameni pohvale, kar ji sprva ugaja, a kmalu začuti, da Timo preveč posega v njen osebni prostor. V poplavi dvomov in nelagodja se večkrat sprašuje, ali so Timovi dotiki le naključje. Kljub občutkom, da je bila meja prekoračena, je pogostokrat zmedena. Ne želi si priznati, da ji je ob trenerjevih opazkah in dotikih neprijetno, še več, za njegovo vedenje večkrat celo išče izgovore. Avtorica Susanne Fülscher v tej kratki zgodbi zelo dobro oriše primer spolnega nadlegovanja ter nevsiljivo nakaže, kako pomembno je, da žrtev o tem pravočasno spregovori.

“»Torej, ne vem … Morda si videla več, kot je v resnici bilo. Timo je naš trener. Iz nas hoče priklicati vse najboljše, zato mora tudi gledati in nas prijeti.« Ne vem, zakaj sem Tima branila. Dogodek pri kolesih je bil resničen. Lahko bi ga nehala zagovarjati, toda nekako nisem želela verjeti.
Molčali sva. Zunaj je veter zavijal okoli dreves. Dež je bobnal po oknu.
»V redu. Mogoče.« Emily je zazehala. »Morda vidim prikazni.«
To sem si želela. Zelo, zelo želela.
Kljub vsemu mi je postalo jasno, da bo odslej drugače. Z enim očesom bom vedno na Timu, toda nisem bila prepričana, ali hočem videti resnico.”
(str. 50-51)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nočem.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 43
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja