Hvalnica ločitvi

Žanresej
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2011
Založba
Ključne besede Navade, Domovina, Dom, Razhajanja, Prijateljstvo, Ljubezenska razmerja
Število strani

98

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Razhajanja

Brina Svit se v Hvalnici ločitvi trga od ustaljenih navad, stvari in občutkov, ki so jo spremljala toliko časa, sedaj pa se vsa po vrsti spreminjajo. Počasi se trga in razhaja od materinega jezika, svoje prvotne družine, kjer se hladijo odnosi z materjo, razhaja se z dolgimi prijateljstvi, s časopisno hišo, za katero je pisala dolgo obdobje, razhaja se z vsakdanjimi navadami. Še posebej in na svoj način boli ljubezensko razhajanje. Vsa razhajanja bolijo, a lestvica, ki bolečino meri, je različna. Globina bolečine je spreminjajoča reč, kakor tudi razmišljanje o njej. Razgaliti samo sebe pred bralnim občinstvom, dati samo sebe na plan, je svojevrstno dejanje poguma. Nežni in natančni so opisi čustev in vsak bralec lahko čuti z avtorico. Vsekakor je Hvalnica ločitvi knjiga, ki jo morate prebrati in je hkrati naša vest, vest o vseh oblikah in vrstah razhajanj in spopadih z njimi.

Ko sta prispela, je začel semafor rumeno utripati. Ustavita se, skupaj z dvema, tremi avtomobili, ki čakajo, da lahko odpeljejo naprej. Obrne se k njemu in ga pogleda v velike, modre oči. In v trenutku, ko vseeno hoče nekaj reči, saj se ne bosta razšla kar tako, brez besed, se skloni k njej in jo poljubi na usta, dolgo, nežno, kot bi bil to njun prvi in ne zadnji poljub. -O, zaljubljenca, nehajta že…jima navdušeno navržejo mladi fantje v avtu zraven njiju, ko se na semaforju prižge zelena. Kako se motimo drug o drugem, pomisli in se še enkrat zazre v njegov obraz, preden se obrne in odide v svojo smer.
(str. 92/93)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Hvalnica ločitvi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 18
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 7

Dela avtorja