Cesarstvo zmajev

Žanrzgodovinski roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaTržič, 2009
Založba
Prevod Katja Benevol Gabrijelčič
Ključne besede stari rim, izgubljena legija, kitajska
Število strani

374

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Izgubljana legija

Cesarstvo zmajev (v izvirniku L’impero dei draghi) je zgodovinski roman italijanskega pisatelja Valeria Massima Manfredia. V romanu je tematika relativno redko obravnavana, kajti predstavi nam povezavo med rimskim, perzijskem in kitajskim imperijem v 3. st. n. št. Avtorja je nad pisanjem romana navdihnila večkrat pretresena hipoteza o prisotnosti rimskih vojakov na Kitajskem. Hipotezo je prvi postavil Homer Dubs v delu, objavljenem leta 1942, v katerem je komentiral odlomek iz Hanibalovih analov. Ta je pripovedoval o bitki, ki se je zgodila ob reki Talas blizu mesta Žiži v Gansuju. Bitka se je odvijala med kitajsko vojsko in lokalnim poglavarjem, ki se je uprl. Med uporniki so se borili tudi vojaki, verjetno najemniki. Le ti so imeli zelo posebno taktiko bojevanja z ovalnimi ščiti, ki so jih razpostavili kot ribje luske. Ob tem je Dubs pomislil, da gre za Rimljane, ki so uporabljali svojo tradicionalno taktiko, imenovano testudo. Zadnja izkopavanja na območju Želajžaja in arheološka sondiranja, naj bi raziskovalce prepričala, da so se znašli pred mitološko rimsko naselbino na Kitajskem. Argumenti, ki podpirajo to hipotezo, so šibki, vendar možnosti, da so rimski vojaki prišli tako daleč, ni mogoče izločiti, saj so Rimljani vedeli za Kitajce in obratno. Ne samo Horacij, Plinij in drugi avtorji, temveč tudi največji kartografski spomenik antike, Peutingerjev zemljevid, na skrajnem vzhodu sveta prikazuje Sero Major ali Deželo Svile, Kitajsko. Valerio Massimo Manfredi je želel s tem romanom predstaviti, kako čudovito izkušnjo bi lahko doživel zahodnjak Mark Metal Akvila, glavni lik romana, če bi kdaj prišel do ozemlja imenovanega Sera Major. Ta dogodek ne bi bil popolnoma nemogoč, bil je le eden od mnogih, ki jih je zgodovina pozabila, ali izgubila v množici viharnih nezgod, ki zaznamujejo človeštvo.

Iz tega, kar vemo, lahko sklepamo, da je prišlo približno pred petdesetimi leti do hudega razkroja, poglavarji sekte so začeli njeno izjemno moč in skrivnosti borilnih veščin uporabljati za podporo ali boj tega ali onega kandidata za vrhovno moč. To je bil verjetno eden od vzrokov, ki so privedli do razpada in konca častitljive dinastije Han, vladajoče zadnja štiri stoletja, nato pa še do razdelitve cesarstva na tri ločena, rivalska kraljestva: Vei, Šu in Vu. (str. 230).

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Cesarstvo zmajev.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja