Hadrijanovi spomini

Žanrzgodovinski roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2005
Založba
Prevod Saša Jerele
Ključne besede hadrijan, mark avrelij, stari rim
Število strani

277

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Hadrijanova življenjska pot

Hadrijanovi spomini je roman, ki pripoveduje o tesnobi bivanja. Njegov namen ni očarati bralca nad Hadrijanovim obdobjem vladanja, temveč govori njegovo zgodbo. Zgodba je razdeljena na šest poglavij, šest delov z latinskimi naslovi. Moj dragi Mark, se glasi Hadrijanov nagovor nasledniku, mlademu in nadarjenemu Marku Avreliju. Cesar ga je posinovil in mu namenil vladarsko žezlo, saj bi se tako uresničila Platonova utopija o državi, ki ji vlada filozof čistega srca. Hadrijan pripoveduje o svoji mladosti in o učni poti, razkrije načrt, da nam bo povedal zgodbo svojega življenja. Le ta je želel s to pripovedjo spoznati bolje samega sebe, obenem pa nam podaja pomembne filozofske nauke. Hadrijanove spomine nekateri kritiki označujejo kot zgodovinski, kot filozofski in kot poetičen roman. V romanu se prepleta več literarnih zvrsti, od fiktivne avtobiografije, spominov do zgodovinskega romana. Vsaka od teh oznak ima svoje pomanjkljivosti, zato je roman težko enoznačno uvrstiti v eno ali drugo kategorijo.

V Aleksandrijo smo prispeli neopaženi. Triumfalni sprejem smo preložili do prihoda cesarice. Mojo ženo, ki je redko potovala, so pregovorili, naj preživi zimo v milejšem podnebju Egipta; Luciju, ki si ni opomogel od trdovratnega kašlja, so priporočili isto zdravilo. Majhno ladjevje naj bi se odpravilo na potovanje po Nilu; program je zajemal vrsto uradnih ogledov, zabav in gostij, ki so obetale, da bodo prav tako utrujajoče kot tiste med sezono v Palatinu. Potovanje sem organiziral sam: v tej starodavni deželi, vajeni kraljevskega sijaja, dvorni čari in razkošje niso bili brez političnega pomena. Str. 149

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Hadrijanovi spomini.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 77
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja