Lažni Neron

Žanrzgodovinski roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaV Ljubljani, 1964
Založba
Prevod Janko Moder
Ključne besede stari rim, lažni neron
Število strani

377

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Feuchtwanger Lion je nemški pisatelj in dramatik. Njegovi zgodovinski romani odlikujejo temeljito poznavanje človeških odnosov ter blesteč pripovedni stil. Zgodovinski roman Lažni Neron predstavlja, lončarja Terencija (lažnega Nerona), ki ga v mreži političnih intrig, laži in nasilja podprejo rimski velikaši. Romanu daje poseben čar in privlačnost; duhoviti dialogi, podrobno opisan antični svet in ironično opisana prizadevanja lončarja Terencija (Neronovega dvojnika). Poročila o lažnem Neronu in namige nanj lahko najdemo pri Tacitu, Suetonu, Dionu Kasiju, Zonaru in Ksifilinu, poleg teh pa še v Janezovi Apokalipsi in v četrti knjigi Sibile.

Zdaj je znova in še globlje spoznal, da gre pri tem, kar je med njim in Varonom, za več kakor samo za osebni konflikt med njima: on sam, Cejlon, predstavlja novi Rim, zvrhan odgovornosti in trezno preračunljivega razuma, Varon pa pooseblja utelešeno razbrzdanost preteklosti; to je človek strasti, mogoče tudi genij, prav gotovo pa tudi igrača tiste neukrotljivosti, tiste popolne neodgovornosti, ki je pod Neronom onemogočila vlado z jasnim ciljem pred očmi, tako da je spravila državo v skrajno nevarnost. (str.138)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Lažni Neron.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 5
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi