Aleksander Veliki. Amonove sipine

Žanrbiografski roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2003
Založba
Prevod Irena Trenc - Frelih
Ključne besede alexander magnus, makedonski kralj, 356-323 pr.n.št.
Število strani

357

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Amonove sipine (izvorno Le sabbie di Amon) je knjiga pisatelja Valeria Massima Manfredia, italijanskega arheologa in univerzitetnega profesorja. Je druga v njegovi triologiji o Aleksandru Velikem. Mladi Aleksander se izkaže za dobrega in modrega vojašekga poveljnika. Porazi perzijsko vojsko in osvoji trdnjave in številna pristanišča. V starodavnem svetišču v Gordiju preseka sloviti vozel in napove, da bo z mečem zavladal svetu. Na koncu uspe zavzeti Egipt, kjer ga neznane skrivnostne sile vlečejo v oazo sredi puščave, kjer v templju Zevsa Amona izve, da je božanskega rodu. Valerio Massimo manfredi je zgodovinske podatek črpal iz številnih zgodovinskih virov, med katerimi so: navedbe Herodota o letečih kačah, citati iz Homerja in Hezioda ter nekaj opazk o tehničnih rešitvah taktičnih problemov pri Eneju in v Frontinovh Stratagemata. Avtor je upošteval tudi portrete in arheološka izkopavanja na različnih, v knjigi omenjenih najdiščih.

Aleksander je vztrajal, da bo sam vodil kolono na pohodu Stražarji prelaza so ga zagledali v vzhajajočem soncu in ga nemudoma prepoznali zaradi rdečega prapora z zlato argejsko zvezdo, zaradi orjaškega črnega konja, na katerem je jezdil in zaradi črnega oklepa, od katerega so se ob vsakem gibu odbijali žarki. (271)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Aleksander Veliki. Amonove sipine.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 34
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja