Aleksander Veliki. Sin sanj

Žanrbiografski roman, življenjepis / biografija, avtobiografski roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2003
Založba
Prevod Irena Trenc - Frelih
Ključne besede Bojevanje
Število strani

327

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Spretno napisan prvi del tirologije o Aleksandru Makedonskemu

Prevod dela: Aléxandros. Il figlio del sogno.
V romanu, ki je prvi del triologije, avtor, znani italijanski arheolog in univerzitetni profesor, opisuje otroštvo in mladost ter vsestransko vzgojo ambicioznega vojskovodje, Aleksandra Makedonskega, enega izmed Filipovih sinov. V knjigi so predstavljeni takratno vojskovanje, oprave do potankosti, skrivnosti dionizičnih kultov, njegovi mladostni prijatelji, Aristotel in še zgodovinskih zanimivosti, vrednih branj. Avtor dodaja, da je resničnosti dejstev povzemal iz Plutarha, Diodora, Sikula, Ariana, Kurcija Rufa,Pompeja Troga, Plinija, Valerija Maksima, Teofrasta, Pavzanija, Digena Laerta idr.

“Na čeladi so bili trije šopi rdeče obarvane konjske žime: srednjega je podpirala sfinga, krajna dva pegaza. Boginja je držala v desnici kip krilate Zmage, velik, tako so govorili, kot človek, potemtakem je bil celotni kip Atene visok najmanj petintrideset čevljev. Aleksander si je kot uročen ogledoval ta sijaj in mislil na slavo in moč mesta, ki ga je ustvarilo. POmislil je na velike može, ki so zgradili gledališča in svetišča, ulivali bron in klesali marmor ter naslikali nepopisno lepe freske. Pomislil je na drznost pomorcev, ki so toliko let neovirano vladali morju, na filozofe, ki so pod sijajnimi stebrišči razlagali svojo resnico, na pesnike, ki so predstavili svoje trafedije tisočem ganjenjih gledalcev.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Aleksander Veliki. Sin sanj.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 36
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 14
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja