Aleksander Veliki. Na koncu sveta

Žanrbiografski roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2003
Založba
Prevod Irena Trenc - Frelih
Ključne besede alexander magnus, makedonski kralj, 356-323 pr.n.št.
Število strani

419

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Na koncu sveta (izvorno Il confine del mondo) je knjiga pisatelja Valeria Massima Manfredia, italijanskega arheologa in univerzitetnega profesorja. Je tretja v njegovi trilogiji o Aleksandru Velikem. Makedonska vojska ni poznala preprek, saj je pod Aleksandrovim poveljstvom napredovala v osrčje Azije, čez Evfrat in Tigris do Babilona in proti Perzepolisu. Aleksander si ni želi le fizične prevlade nad zavojevanimi ozemlji. Njegov cilj je bil premešati in poenotiti zmagovalce in poražence ter tako ustvariti en narod v eni domovini. Makedonski osvajalec je prikazan zelo zvesto tudi v najbolj kočljivih in najmanj častnih trenutkih svojega življenja. Avtor knjige je topografske rekonstrukcije opisal približno, saj so žal Efemeride, ki jih je verjetno sestavil Evmen iz Kardije, in poročila bematistov, ki so zelo natančno opisovali pot , izgubljeni, zato je lahko avtor pokrajino in njene značilnosti opisoval samo približno.

Aleksander je zrl proti osamljenem šotoru. Ki ga je bilo v temi komaj videti sredi prerije; za seboj je slišal pridušen leptinin jok in obšla ga je globoka ganjenost ob misli na dvojni čudež, ki ga je pripravila ta dežela: najprej prihod družine Amaznokv kraj, tako oddaljen od reke Termodont, ki je ob izročilu tekla ob meji njihovega ozemlja, in nato še leptinino spoznanje, nenadno prebujanje njenega rodnega jezika v njeni podzavesti. Premišljeval je, koliko stvari bi moral še odkriti, koliko skrivnosti razvozlati, koliko dežel raziskati, in mislil je na kratkost človekovega življenj. (str. 286)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Aleksander Veliki. Na koncu sveta.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 16
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja