Če ubiješ oponašalca

4,7
(27)
Žanrdružbeni roman, problemski roman, zgodovinski roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Polona Glavan
Andrej E. Skubic
Ključne besede Odvetniki, Nestrpnost, Rasni odnosi, Družina, Posilstvo, Sodni procesi
Število strani

318

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Demokracija - vedno aktualna tema

To kill a mockingbird je prvenec Lee Harper iz leta 1960. Zanj je leta 1961 prejela Pulitzerjevo nagrado za književnost. Leto kasneje je bil posnet tudi film z Gregoryjem Peckom.
V slovenščino smo leta 1964 dobili prevod Janeza Sivca pod naslovom Ne ubijaj slavca. V letu 2015, ko je izšel pisateljičin drugi roman Go Set a Watchman, lahko beremo zgodbo v novem prevodu Polone Glavan, tokrat pod naslovom Če ubiješ oponašalca.
Zgodba je pisana skozi oči osemletne Scout. Na začetku se zdi, kot da bomo brali idilično pripoved o njenem otroštvu, ki ga sicer brez mame preživlja z bratom Jemom in temnopolto varuško Calpurnijo. Zgodba se odvija v Alabami v 30. letih 20. stoletja, v času ko sistem rasnega ločevanja sicer že počasi razpada, vendar je kljub temu še vedno močno usidran v širših množicah. V to idilo zareže novica, da je temnopolti Tom Robinson obtožen posilstva belke Mayelle Evell. Obrambo prevzame belec, samohranilec dveh otrok, odvetnik Atticus Finch. Scoutina družina je zaradi tega primera izpostavljena mestoma že kar srhljivim dogodkom. Izkaže se, da sistem v demokraciji ni vedno to, kar bi moral biti. Zgodba je zaradi tega aktualna še danes.

“Nikar ne bodite tako prepričani, gospod Jem, nisem še videl, da bi kakšna porota odločila v prid črncu nasproti belcu …” Toda Jem je častitemu Sykesu zatrdil, da bo to izjema, in na dolgo razpredal o tem, kakšni so zakoni v primeru posilstva: če je ženska privolila, ni šlo za posilstvo, morala pa je imeti osemnajst let – namreč v Alabami -, Mayella pa jih je imela devetnajst. Očitno si moral brcati in vpiti, morali so te nadvladati in se znesti nad tabo, po možnosti si moral še omedleti. Če si imel manj kot osemnajst let, ti vsega tega ni bilo treba prestajati.
(str. 226)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Če ubiješ oponašalca.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 120
Komentarji: 0
Število ocen: 27
Želi prebrati: 52
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 57