Ne dam se vam

Žanrmladinski roman, problemski roman
Narodnostnizozemska književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2020
Založba
Prevod Stana Anželj
Ključne besede Bolezni, Družina, Kajenje, Mladina, Poslovna politika, Tobačna industrija
Število strani

231

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Skrite pasti družbe

Nizozemska avtorica Martine Glaser je napisala roman z aktualno tematiko kajenja in propagando v tobačni industriji, ki je namenjen mladim in odraslim. V zgodbo je vpletla tudi bolezen, ki je posledica kajenja in odnose v družini.
In zakaj naslov Ne dam se vam? Skupina mladih prijateljev se upre invazivni kampanji tobačne industrije (ameriške korporacije BT), ki usmerjena na najstnike in pri tem ne izbira sredstev. Pip, Roy, Thomas in Floor imajo svoj kanal na Youtube, snemajo filmčke, prebarvajo tobačne reklame na zidovih… Thomas, ki živi sicer v razkošju, je sin direktorja te velike tobačne firme BT na Nizozemskem. Thomas uživa v ustvarjanju in kreiranju računalniških iger, le da njegovi starši tega ne podpirajo. Razume ga le gospod Shippers, njegov skrivni prijatelj, ki ima pljučno bolezen in je tudi sam nekoč kreiral računalniške igrice. Floor je tudi članica te skupine, njena zgodba je zelo kruta in žalostna. Z mamo živita sami, oče ju je že pred leti zapustil. Mama je resno bolna in ko njena bolezen, ki je posledica kajenja napreduje, se v njuno malo stanovanje preselita še dedek in babica, da bi jima bila v pomoč in oporo. Floor se velikokrat zateče k prijateljici Pip, v okrilje njene prijazne družine, kjer jo vsi razumejo.
V tem mladinskem romanu pisateljica obravnava zelo kritičen odnos do sodobnega sveta: ne spoznamo samo pasti kajenja, agresivne kampanje tobačne industrije, pač pa tudi odtujenost med starši in otroki, razlike med družbenimi sloji in nenazadnje tudi vprašanje evtanazije.

Dneve zatem so popolnoma zapolnile akcije. Takoj ko je odzvonila zadnja šolska ura, os se odpravili k Pip domov in pripravljali kanal na YouTubu. Po več debatah so sklenili, da bosta uvodni video naredila Pip in Roy ter v njem pojasnila, kaj se dogaja in zakaj jih je BT tako razkuril. Floor ni hotela pred kamero, Thomas tudi ne. Dokler obstaja možnost, da bo oče celotno politiko substitutov onemogočil, je hotel ostati v ozadju.
(str. 107)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ne dam se vam.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 72
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2