Umetnica s kano

Žanrdružbeni roman
Narodnostknjiževnost ZDA, indijska književnost
Kraj in leto izidaTržič, 2020
Založba
Prevod Suzana Pečnik
Ključne besede Družina, ženske v družbi, Ženske, Indija
Število strani

368

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Boj za samostojno življenje

Umetnica s kano je prvo delo Alke Joshi. Kljub temu da je roman prvo avtoričino delo, se je že uvrstil med najbolj prodajane knjige New York Times. Zgodba nas popelje v Indijo, v srednja petdeseta leta dvajsetega stoletja. V zgodbi spremljamo Lakšmi, ki je pri svojih sedemnajstih letih pobegnila iz nasilnega zakona. Pot jo privede do živahnega mesta Džajpur, kjer si tudi sama ustvari samostojno življenje. Postane ena izmed najboljših umetnic s kano. Znana postane tudi po tem, da svetuje in pomaga drugim ženskam iz višjih kast. Njeno življenje se nekega dne popolnoma postavi na glavo, ko se na vratih njenega doma nenadoma pojavita njen mož ter mlado dekle, Radha – Lakšmijeva sestra. Samostojno življenje, ki si ga je sama ustvarjala trinajst let s trdim delom, je nenadoma postavljeno na kocko. Roman nam poda slikovito podobo o stiskah, s katerimi se ženske soočajo v tradicionalni družbi. Branje romana poteka hitro, saj je napisan v preprostem in razumljivem jeziku. V romanu kot zanimivost lahko najdemo tudi recepte indijskih jedi, ki se pojavijo skozi zgodbo. Zaradi velikega uspeha romana bo v prihodnjem letu posneta tudi TV serija.

Glej tudi:

V Indiji individualen sram ni obstajal. Ponižanje se je kot olje po voščenem papirju razširilo na celotno družino, celo na oddaljene sorodnike, strice, tete, nečake in nečakinje. Krivda mi je pritiskala na prsni koš. Če ne bi odkorakala od svojega zakona, Radha ne bi toliko pretrpela, mama in pitadži pa ne bi bila tako nemočna proti celotni vasi. (str.111)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Umetnica s kano.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 34
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4