Ne ubijaj slavca : roman

4,6
(14)
Žanrdružbeni roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaMurska Sobota, 1984
Založba
Prevod Janez Sivec
Ključne besede Družina, Nestrpnost
Število strani

328

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Sodni sistem v demokraciji ni vedno to, kar bi moral biti

Roman avtorice je kultna uspešnica, ovenčana s Pulitzerjevo nagrado (l. 1961). Zgodba se odvija v 50. letih prejšnjega stoletja na alabamskem podeželju, kjer se zgodi posilstvo mlade belke. Za to dejanje obsodijo črnca Toma Robinsona, njegovo obrambo pa prevzame odvetnik Atticus Finch, samohranilec dveh otrok. Sodni proces med ljudmi razplamti ogenj rasne nestrpnosti, odvetnik in njegova družina so izpostavljeni neprijetnim, mestoma srhljivim dogodkom. Čeprav se zdi, da je pripoved polna moralističnih komponent, je obenem tudi izrazit prikaz poguma, sočutja, prijateljstva, življenjske impulzivnosti in vsega tistega, kar naj bi človek bil v pravem pomenu besede. Avtoričin literarni slog je resda preprost, a kljub temu pri bralcu izzove določen notranji odmev.

Atticus se je obrnil k obtožencu. “Tom, vstanite. Naj si vas gospodična Mayella dobro ogleda! Je to tisti človek, gospodična Mayella?” Široka ramena Toma Robinsona so se zganila pod tanko srajco. Vstal je in stal, z desno roko oprt na naslonjalo pri stolu. Zdelo se je, da je izgubil ravnotežje, pa ne zaradi čudne drže. Njegova levica je bila četrt metra krajša od desnice in je mrtva visela ob strani. Končevala se je v majhni, zviti roki. Tudi z balkona sem lahko videla, da je ne more uporabljati. “Scout,” je šepnil Jem. “Scout, poglej! Častiti, pohabljen je!” Častiti gospod Sykes se je nagnil preko mene in šepnil Jemu: “Stroj mu jo je zagrabil, bombažni stroj pri gospodu Dolphusu Raymondu, ko je bil še deček. Skoraj bi izkrvavel. Vse mišice in kite mu je postrgalo, do kosti.” Atticus je dejal: “Je to človek, ki vas je posilil?” “Prav gotovo je.” Naslednje Atticusovo vprašanje je obsegalo samo eno besedo. “Kako?” Mayella je bila besna. “Ne vem, kako je napravil, toda napravil je — rekla sem, da se je vse zgodilo tako hitro, da nisem –“

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ne ubijaj slavca : roman.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 68
Komentarji: 0
Število ocen: 14
Želi prebrati: 17
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 22