Videz stvari : roman

Žanravtobiografski roman, družbeni roman, problemski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaBrežice, 2023
Založba
Ključne besede Alkoholizem, Krivda, Problemi, Dekleta, Družina, Odraščanje, Samorealizacija
Število strani

190

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Skrivanje za lepo fasado

Prvoosebna pripovedovalka v zgodbi opisuje svojo družino kot urejeno in zgledno. A le na zunaj. To je bila fasada, za katero se je skrivalo fizično in psihično nasilje. Oče je imel turneje večdnevnega popivanja, zato je bilo doma čutiti nenehno napetost. Ko je imel trezne dneve, se je razstrupljal in kesal za svoja dejanja. Kmalu so se vrnili v “normalno” družinsko življenje, a le do naslednjega pitja. Mama mu je vedno vse oprostila in kmalu sta se z očetom znova ljubeče gledala. Z bratom nikoli nista vedela, kakšna bo atmosfera doma. Oba starša, predvsem pa mama, sta bila izredno zahtevna do nje. Neprestano se je bala, da ju bo razočarala in da ne bo dovolj dobra zanju. Po mami je bila izjemno lepa in privlačna, kar jo je omejevalo, saj se je morala soočati z neprijetnimi (moškimi) pogledi. Oče jo je tudi večkrat spolno nadlegoval, kar je za mlado dekle nekaj najhujšega, kar se ji lahko zgodi.
Veliko časa in terapij je preteklo, da je lahko pretrgala nezdrave vzorce in znova neobremenjeno zaživela.

Običajno smo začetek konca turneje prepoznali po tem, da oče ni več izostal od doma. Ostal je doma, v spalnici je prespal alkoholno razstrupljanje. Kadar so bila vrata priprta, si lahko na metre daleč zavohal ostudno hlapenje alkohola iz mlahavega telesa, ki pa nas je še prejšnji dan ustrahovalo. Vzelo je dan ali dva, da se je izkopal iz objema alkohola. Po stanovanju smo hodili s tihimi koraki, veselje, kolikor smo si ga uspeli pričarati v preteklih dneh, je zamrlo, na hitro smo ga potlačili, groza pred morebitnim nadaljevanjem divjanja je oslabela, mame se je polotila zamišljenost. Še vedno je prenočevala v moji postelji, še vedno sva se zvečer zaklenili v sobo. Prvih nekaj dni treznosti po turneji je v družini vladalo vzdušje skesanosti in previdnosti. Nobenih glasnih pregovarjanj, nobenih ugovorov, a tudi nobene vzradoščenosti, smeha. Pogledi so bili uprti v tla ali vsaj mimo očeta, da ne bi po nesreči zanetili novega gorja. Postopoma se nam je pridružil pri družinskih obedih, čeprav ga je bolel želodec, je pojasnil, in se ni počutil preveč dobro. Bil je umirjen, skoraj pohleven, ustrežljiv, vendar nekoliko razdražljiv, zato smo bili vsi skupaj previdni, da ga ne bi pahnili čez rob. Če smo se prej podredili njegovi nasilnosti, smo tokrat tvorno pazili, da ne bi strli krhkega miru.
(str. 56 in 57)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Videz stvari : roman.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 20
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi