Burkači, skrunilci in krivoprisežniki

Žanrnovela
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaGrosuplje, 1996
Založba
Ključne besede Medosebni odnosi, Podeželje
Število strani

117

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Stanje družbe

Zbirka kratkih zgodb, s katerimi je Pregelj kar precej razburkal pisateljsko in bralsko sredino v letih, ko so zgodbe izšle. Prvič zato, ker se je pojavil s svojim stilom pisanja, ki ga literarni kritiki niso mogli popredalčkati in drugič zato, ker so zgodbe tako žive, da so in še danes odražajo stanje naše družbe. Gre za sedem kratkih zgodb, ki nas vržejo v vaško življenje. Vse v njih je še kako značilno tudi za druga okolja v Sloveniji. Zavist, zamere, obrekovanje, zaslužek, laži, izkoriščanje bližnjega, nasilje so teme, ki zadenejo v moralno srčiko. Če želimo spoznati opus Sebastijana Preglja, je prav, da jih poznamo, morda celo preberemo kot prvo knjigo izpod njegovega peresa, kar pa ne velja kot pravilo. Novele Burkači, skrunilci in krivoprisežniki so izšle v Jurčičevi zbirki pri založbi Mondena. Odlično branje za kritično razmišljujoče.

“Ni hotela odpreti oči, nikoli več, ker je vedela, da stoji ob njej, da je njegov obraz nad njo: če bo še tako dolgo mižala in bo spet pogledala šele čez nekaj let, bo njegov obraz nad njo; čutila ga je dihati, prekletega kreatorja, stvarnika, vsemogočnika, ki si je izmislil svoj svet, da lahko vlada in kraljuje, da lahko ustvarja vedno nove stvore in se more neskromno naslajati z mlekom njihovega trpljenja, prekleti kreator, stvarnik, vsemogočnik.” (str. 91)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Burkači, skrunilci in krivoprisežniki.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja