Ozri se, deklica

Žanravtobiografski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaTrnovska vas, 2017
Založba
Ključne besede Odraščanje, Podeželje, Zaposlovanje
Število strani

159

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Avtorico smo spoznali leta 2013, ko je izdala roman z naslovom Štiri zvezdice. V njem je opisala svojo dolgoletno poklicno pot natakarice v mariborskem hotelu Slavija, ki je v zavesti Mariborčanov zapisan kot ena izmed mestnih legend in zgodba o uspehu, a žal je kot premnogokrat v tem mestu postala tranzicijska zgodba o propadu. Cecilija Novak se je že s svojim prvim delom izkazala za odlično pripovedovalko, sedaj pa to potrjuje s svojim naslednjim avtobiografskim romanom. Ta bralca popelje v otroštvo, odraščanje v vaseh v okolici Lenarta, relativno težke domače razmere in nato zgodnjo emancipacijo od doma, od tiranskega očeta in ljubeče, a popolnoma podrejene matere, ki jo je uresničila s selitvijo v Maribor in zaposlitvijo kot gospodinjska pomočnica. Čas dogajanja so 50. in zgodnja 60. leta 20. stoletja in samostojnosti željno dekle se ni moglo izogniti poniževanju tudi v novem delovnem okolju. Zato je z obema rokama pograbila priložnost, ko so razpisali veliko število delovnih mest, potrebnih za novo zgrajen hotel Slavija. Cecilija je bila sprejeta na mesto natakarice in v hotelu ostala do upokojitve. Roman ima pomembno domoznansko vrednost za Maribor, saj opisuje zaposlitvene možnosti v industrijsko hitro razvijajočem se mestu. Z iskrenim in zelo osebnim ter lirično obarvanim prikazovanjem razmer na slovenskem podeželju, predvsem odnosov med spoloma, ko mož odloča celo o tem, ali bo žena rodila v bolnišnici ali doma, pa bo pisateljica potrkala na srca bralcev ne le na ožjem štajerskem območju.

Glej tudi:

“Mariborska industrija se je razcvetela v neskončno število tovarn in podjetij. Mladoletna sem pisala prošnje za delo v treh izmenah, vendar negativni odgovori se niso trudili s pojasnjevanjem protizakonitosti takega zaposlovanja. Kot kralj, ki je podvojil stražo, mi je zdaj z odvzetimi ključi nabiralnika te bedne odgovore izročala ne več prijazna gospa. “Nisi več zadovoljna pri nas?” je zasikala skozi zobe. “Ne, rada bi službo za osem ur,” sem odgovorila. Nekdo, ki živi na dnu, si očitno ne sme ničesar želeti, kajti od takrat ni bilo več tako, kot prej, saj so gospodarji začutili popuščanje moje vdanosti. Delodajalci vsi po vrsti ljubijo pokorščino, čeprav hočejo to prikriti.” (str. 122)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ozri se, deklica.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 11
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja