Potaknjenci

Žanrdružbeni roman, kriminalni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2014
Založba
Ključne besede Ljubezen, Medosebni odnosi
Število strani

223

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Lepo bizarno življenje - tudi tako je mogoče živeti.

Patrik Šelec, moški srednjih let, biolog po izobrazbi, oče dveh hčera in sina, na zunaj srečno poročen, je glavni protagonist v romanu Potaknjenci, ki je zmes ljubezenskega in rahlo kriminalnega romana. Prvoosebno pripoveduje zgodbo, v kateri razkriva svojo preteklost, zlasti odraščanje in življenje v večno (skoraj izključno) ženski družbi. Je brez službe, skrbi za vzgojo treh otrok, doma gospodinji in potuje po svetu svoje domišljije, svojih želja in skušnjav. Z ženo, ki je, na prvi pogled in na zunaj, zelo ugledna novinarka, v resnici pa obvlada formulo copy paste in prirejanje, imata povsem ohlajen odnos, a drug drugega potrebujeta za vzdrževanje ugleda družine navzven. Ko P. Š. osumijo spolnega napada na Milo, učiteljico klavirja, in kasneje še njenega umora, se začnejo navidezno trdni zidovi družine Šelec podirati. Zgodba pa se vse bolj zapleta. A vse to je okvir zgodbe, v kateri je glavna nit Patrikova osebnost, nastala na podlagi odnosa z materjo, zlasti pa z babico, ki je vseskozi trdila, da ima njihova družina modro kri. Babica je Patrika vzgajala s trdimi in nemalokrat bizarnimi postopki, zaradi katerih je v sebi odrasel v psihološko moteno, ranjeno osebo. Pa vendar, kdo je torej zakrivil posilstvo? Kdo je umoril Milo? Od kje so se vzele bršljanove veje na vrvi, oviti okrog Milinega prelepega vratu?

Glej tudi:

In jo imaš res? Mislim, modro kri? Ne vilo …” me je provokativno pogledala izpod čela, da je pramen temnih las zakril čudno iskrenje v njenih očeh. Postalo me je strah. In tako sem pomislil, kako bi bilo imenitno, če bi se v tistem trenutku spremenil v japonski macesen. Počasi raste in ljubi globoka tla. Predvsem pa: počasi.
“Če ne bi študiral biologije, bi si morda še res mislil, da je imela plemenita Von Schellez prav. Tako pa vem, da sem glede krvi definitivno nula negativen.”
Zasmejala se je. Ulovil sem jo za roko, obrnil dlan navzgor kot smrekove vrhnje veje in omamljeno bolščal vanjo.
(str. 124)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Potaknjenci.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 15
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Dela avtorja