Bonavia

Žanrdružbeni roman
Narodnostsrbska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2014
Založba
Prevod Dragana Bojanić Tijardović
Ključne besede Psihologija, Vojna
Število strani

227

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Gravitacija družinske patologije

Kako uiti samemu sebi? Kako se izogniti temu, da ne bi postali točno tisto, kar nam je pri starših najmanj všeč? Ali se ima sploh smisel boriti proti temu, če nam pa skoraj vedno spodleti? Sicer ne vem, če so se točno ta vprašanja podila po glavi Dragana Velikića, ko je snoval roman Bonavia, so se pa po moji, ko sem bral to njegovo umetnino. Umetnino, ki je navkljub čezoceanskemu ekskurzu še vedno vpeta v srednjeevropski prostor, ki je tako tipičen za Velikića. Avstroogrski prostor, ki je, hočemo nočemo, blizu tudi slovenskemu bralnemu občestvu, saj nas precej zaznamuje pa tudi opredeljuje, in mu, pa četudi nas odnese v kakšnega od daljnih koncev sveta, le s težavo ubežimo. Kakor tudi s težavo ubežimo svojim prednikom. Ljudem, katerih značajske lastnosti nosimo s seboj, pa če nam je to všeč ali pa ne. In točno to se dogaja junakom romana Bonavia. Prav vsi trpijo zaradi prtljage, ki so jo podedovali, se jo na vse možne načine želijo znebiti, a vendar neuspešno, saj jim vedno znova sledi pa četudi v nekoliko bolj odročne konce sveta. Bonavia je torej tudi roman o poti. Poti, ki je sinonim za iskanja, pa tudi raziskovanja in Velikić svojim junakom zaželi lepo, srečno pot, pa čeprav se vedno ne izteče tako.

Navdušila jo je misel, da v vsakem trenutku nekdo nekje izpušča zadnji vzdih. Iz stanovanja v pritličju se širi vonj po prismojene mleku, na dvorišču vrešči otrok, izpod širokih ščetk avtopralnice prihajajo čista vozila, medtem pa se visoko zgoraj na hribu, v tihem sanatoriju, umirajoči z vodenim pogledom poslavlja od reliefa stene. Samo on vidi rokopis, napisan z barvo prahu. V zadnjih trenutkih zavesti prepoznava pozabljene prizore svojega življenja. Neki obrazi. Glasovi. So bili res tako pomembni? To bo že komajda pomislil? Drsi v omedlevico, tako zelo podobno tisti, iz katere prihaja mlad par po prvi združitvi na podstrešju hiše, samo dvesto metrov proč od bolnišnice. Tam pa, kdo ve koliko bolnikov z motnim pogledom išče nekakšen znak v reliefu stene. (str. 150)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Bonavia.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 23
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja

Faruk Šehić, Uroš Zupan, Jasmin B. Frelih, Andrej Nikolaidis, Davorin Lenko, Dragan Velikić, Jurij Hudolin, Suzana Tratnik, Peter Semolič, Ana Pepelnik, Tina Vrščaj, Jure Jakob, Ana Schnabl, Tatjana Gromača

Antologija tesnobe