Spodbude

Žanrpriročnik
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Ključne besede Zdravniki, Smrt, Psihologija, Zdravo življenje, odnosi med generacijami, Priročniki, Ljubezen, Družinski odnosi, Odpuščanje
Število strani

317

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

V našem telesu obstajajo tri glavne kleti, odpadne tekočine se nahajajo v prvi, hrana v drugi, tretja pa je psihološka. Kar se napolni, se mora tudi prazniti, žal pa se te tretje večina ljudi ni naučila predelati. Ko se psihološka klet napolni, se prazni v telo – od tod težave z zgago, želodcem, kislino, glavoboli, kronično utrujenostjo …
Sanela Banović se kot zdravnica srečuje z ljudmi, ki imajo vse naštete težave in še kakšno povrhu. Z nami deli njihove zgodbe v poduk in nežen opomnik, da s škodljivim početjem prenehamo, preden bo prepozno. Osnovni namen te knjige je, da se z njo nikoli ne srečate v bolnišnici.
V knjigi se dotakne šestih temeljev zdravja, ki niso na novo odkriti, ampak že zdavnaj definirani (od različnih verstev, civilizacij, alternativne medicine …) vsi pa imajo skupno vodilo: „Spoznaj samega sebe“. V knjigi govori o pomenu dotika, gibanja, komunikacije, spolnosti, spanja in druženja.
Sanela nam pove tudi o znanstvenem odkritju, ki pravi, da ljudje najbolj pozitivne hormone tvorimo ob druženju s soljudmi. Ampak samo, če se imamo z njimi lepo! V možganih se tako sprošča preko 200 različnih snovi. Ti sicer ne bodo magično rešili vseh življenjskih problemov, nam bo pa dalo dovolj energije, da jih bomo lahko rešili sami.
Deluje pa tudi obratno – hormonski koktajl v naših žilah lahko postane tudi izjemno strupen. Najbolj strupene hormone možgani izločajo ob prepiranju z ljubljenimi osebami – največjo škodo tako povzročamo sebi. Ko Sanela sliši, da jo nekdo sovraži, ji je žal – ne zase, ampak zanj, ker s tem aktivno uničuje samega sebe. Ugotavlja, da telo najbolj zastrupljajo laži, sovraštvo, ljubosumje in prepir. Tega nam avtorica želi čim manj, vedno pa navija za pristen objem, dotik in poljub, ki prinašajo olajšanje, veselje in zdravje.
Knjiga, ki smo jo po ogledu Sanielinega najbolj gledanega TEDx govora in več kot 600 predavanjih po Sloveniji že nestrpno pričakovali.

“… zato pozivam, da vsaj osnove kompleksnih resnic čim prej začnemo učiti otroke. In sicer najkasneje v prvih razredih osnovne šole. Predvsem pa jih začnimo učiti empatije in sočutja, kot so to že začeli početi Skandinavci. Že v prvih dveh razredih so tej najbrž najpomembnejši veščini namenili poseben predmet. In de so otroci na ta račun prikrajšani za nekaj pomnjenja podatkov, ki jih danes ve že vsak računalnik, to najbrž tudi ni nujno najslabša stvar na svetu!? Razvijanje čuta za sočloveka jim bo dolgoročno prineslo več dobrega, kot de se namesto tega raje začasno naučijo točno letnico rojstva tretjega največjega narodnega pesnika. Sploh, ker se empatije človeško bitje daleč najlažje in najbolj učinkovito nauči, ko je še mlado.
V nekaterih naprednih severnjaških državah so v osnovne šole kot poseben predmet vpeljali tudi reševanje konfliktov. Ko sem za to slišala, so me oblile solze ganotja.
Končno otroke opremljajo s ključnimi veščinami za življenje! Ne pa, da tako kot v številnih bolj patriarhalnih okoljih kjer koli po svetu fantke naučijo, da se spore najbolje rešuje z zidarsko zaušnico, deklice pa so na svetu itak predvsem zato, da trpijo.” (str. 193)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Spodbude.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 30
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2