Nomadi brez oaze : afriška kronika

Žanrspomini, življenjepis / biografija
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaTrst, 2001
Založba
Ključne besede Druga svetovna vojna, Italijanska vojska, Libija, Primorci, Puščave, Spomini, Spomini sodobnikov, Vojna
Število strani

381

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Knjiga pripoveduje o italijanskih vojakih v Libiji, med katerimi je veliko Slovencev in Hrvatov. Glavni junak je Tržačan Bojan Pertot. Avtor je bil tudi sam vpoklican v italijansko vojsko in poslan v Libijo, tako da je njegova pripoved prežeta z avtobiografskimi spomini. Veliko je opisov pokrajine in mest, iz živahnih dialogov pa spoznavamo značaj preprostih vojakov našega porekla (veliko jih je iz Istre) in njihov pogled na Afriko in Arabce in njihov način življenja.

Branje skozi prizmo časa / Ivanka Hergold: str. 9-13. , O avtorju: str. 371-373. , Avtorjeva bibliografija: str. 375-380.

“V Tripolisu je dopoldne, ko so odšli, pihljal hladen vetrič z morja, tako da je bilo v palmovem drevoredu prijetno hladno. Vlažno in hladno kakor v ljudskem vrtu, ko vrtnar zaliva gredice in travo in je zelenje še v senci, ker se sonce še ni vzdignilo. Na trgu za gradom se je vrvež komaj šele prebujal in Arabke, ki so sedele v avtobusu na tleh na zadnji ploščadi, še niso čutile vročine, medtem ko so njihove oči kukale iz linic njihovih rut.
A kolikor bolj se je njihov tovornjak oddaljeval od mesta, toliko bolj topli so postajali valovi zraka, ki so ga objemali. In bilo jim je, kakor da polzijo proti velikemu požaru. Pred vsakim ovinkom se jim je zdelo, da ga bodo dosegli, a je potem asfaltirana cesta spet tekla proti vročini še nepoznane in močnejše peči.
Pravzaprav je zaradi brzenja vozila udarjala sapa v njihove obraze. A če jim je bilo to sunkovito pihanje nekako všeč, jih je hkrati vznemirjala misel, kako bo, ko se bo tovornjak ustavil. Ker se bodo topli tokovi takrat strnili in zgostili.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nomadi brez oaze : afriška kronika.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 25
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0