Preiskovalec

Žanrdružbeni roman, biografski roman
Narodnostsrbska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2018
Založba
Prevod Đurđa Strsoglavec
Ključne besede Spomini
Število strani

287

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ljudje s plaže so zavladali svetu

Preiskovalec je knjiga o avtorjevi materi. Preiskovalec je prav tako knjiga o povojnem Pulju, njegovih prebivalcih in avtorjevi družini. Preiskovalec je tudi knjiga o spominu, njegovi subjektivnosti in luknjičavosti. Predvsem pa je Preiskovalec knjiga o ljudeh, njihovi lažni morali in vrednotah, njihovi prodanosti in egoizmu. Velikić se je podobno, kot je to storil že Jergović v Očetu, odločil obračunati s svojo preteklostjo, svojim odnosom do matere, s svojimi osebnimi strahovi, predvsem pa z lažnivostjo in svetohlinstvom ljudi, ki jih na površje največkrat naplavijo krizne razmere. Preiskovalec ni (niti noče biti) nekakšna družinska kronika. Preiskovalec je knjiga, ki na subjektiven način stremi k objektivni resnici. Preiskovalec je Velikićeva literarna mojstrovina, ki se je ne bi branil niti kakšen Mirko Kovač. Vrhunsko branje!

“Čez mnogo let, ko je razpadla država, v kateri sem odraščal, so se po Evropi razlili dušebrižniki različnih formatov in kalibrov, nevredni in ambiciozni, osredotočeni samo na lastni interes. Deležni so bili časti in nagrad, sinekur in profesur, štipendij in penzij, govorili in pisali so tako, kot so pričakovali njihovi donatorji.
Kakor vlaga so prodirali v fondacije, strokovnjaki za relativiziranje ali povečevanje zločinov, pač glede na potrebo in okus naročnikov. Srečeval sem jih na konferencah in simpozijih, vedno zaskrbljene za usodo sveta, heroje konformizma, virtuoze intonacij, najemnike v službi nevidnih centrov moči. Naivno občinstvo na Zahodu so osvajali z deklamiranjem vlog iz svojih prejšnjih življenj na Vzhodu. To občinstvo pa se je, nič kaj naivno, odločilo za naivnost. Opredelilo se je, da bo poslušalo samo tisto, kar bi rado slišalo. Tako eni kot drugi so igrali vloge, oblikovali navidezno stvarnost iz laži in manipulacij.
Nič ne prinese toliko pozornosti in profita kot status žrtve. Izbojevati si to pomeni zagotoviti si preživetje za nekaj časa. Medijski trg hlepi po žrtvah, žrtve pomirjajo vest malomeščanov. Žrtve so kapital, njihova vrednost vrtoglavo zraste pred premirjem. Več ko je žrtev, več je žetonov na zelenih mizah mirovniških konferenc. Zato vojskujoče se strani v balkanskem peklu niso omahovale pri proizvajanju lastnih žrtev.
Ljudje, v glavah katerih se rojevajo takšne ideje, so enaki! Le po sponzorjih se razlikujejo.” (str. 176-177)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Preiskovalec.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja

Faruk Šehić, Uroš Zupan, Jasmin B. Frelih, Andrej Nikolaidis, Davorin Lenko, Dragan Velikić, Jurij Hudolin, Suzana Tratnik, Peter Semolič, Ana Pepelnik, Tina Vrščaj, Jure Jakob, Ana Schnabl, Tatjana Gromača

Antologija tesnobe