Alpinistični dnevnik: 1969-1971

Žanrdnevnik
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaKranj, 2022
Založba
Ključne besede slovenski alpinisti, Prijateljstvo, Alpinizem
Število strani

129

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Predhodnik Zaplotnikove Poti

Knjiga “Pot” Nejca Zaplotnika, enega največjih slovenskih in svetovnih alpinistov, misleca in človeka z veliko začetnico, je dala našemu gorništvu in planinski literaturi tak polet, da še danes ostaja nepresežena. Vendar pa je Nejc pisal svoje alpinistične vtise že pred njo.
Tako je ob njegovi 70-letnici (ki je zaradi nesreče pod Manaslujem ni dočakal) izšel še Alpinistični dnevnik, ki popisuje njegova srečanja z gorami med letoma 1969 in 1971. Gre za iskrive in humorne dnevniške zapiske, ki spričo takratne Nejčeve mladosti presenečajo s svojo globino in življenjsko modrostjo. Popisani so njegovi vzponi v gore, ki jih je opravil v s svojimi prijatelji, mdr. s Tonetom Perčičem. Besedilo, ki se mu pozna literarna nadarjenost pisca, je stkano iz avtorjeve “zaljubljenosti” v gore, ki jih ne osvaja kot športnik, ampak kot ponižen občudovalec stvarstva.
Knjiga je povezana z ustanovitvijo Odseka Nejca Zaplotnika, ki z zbranimi sredstvi od prodaje dnevnika pomaga uresničiti ljudem različnih zmožnosti pri poteh v gore. Predsednik odseka je Darko Đurić, sicer znani paraolimpijec. Nejčeva žena Mojca, ki je zapiske predala javnosti, je tako posredno uresničila njuno željo, da ko otroci odrastejo, gresta pomagat revnim v Katmandu.
Knjižno delo bo razveselilo tako alpiniste kot tudi druge ljubitelje gora, neokrnjene narave in humanistične misli.

“Čutim, kakor da sem del ponosne, v mesečini žareče stene, da sem stolp na grebenu, popolnoma naravno je, da sem tukaj, saj spadam sem, v gore. Kaj bi opisoval to noč, to se ne da brati, to je treba doživeti. Vsak trenutek v gorah, naj sije sonce ali luna, treska in lije kakor iz škafa, tudi če riješ preko pasu po pršiču in ti veter zmrzuje nos, vsak trenutek v gorah je pesem. Napore pozabiš, lepote pa ostanejo, zlijejo se v celoto, v ljubezen do gora in do vse narave.”
Str. 64

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Alpinistični dnevnik: 1969-1971.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 23
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja