Nitke

Žanrdružbenokritični roman, mladinski roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2011
Založba
Prevod Manica Baša
Ključne besede Oblačilna industrija, Prijateljstvo, Dekleta, Moda, Otroško delo
Število strani

251

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Angažirana modna pravljica.

Tri najstnice, ki živijo v Londonskem Kensingtonu, so med seboj različne pa vendar so odlične prijateljice. Nonie, prvoosebna pripovedovalka romana, je modna navdušenka in izjemno samozavestno nosi nenavadne kombinacije oblačil, Edie je odličnjakinja, ki si želi na Harvard ter reševati svet, Jenny je atraktivna in nastopa v Hollywoodu. Tukaj pa je tudi dekle, ki se imenuje Vran in je begunka iz Ugande. Dekleta jo odkrijejo pred muzejem, ko skicira oblačila in sanja o svoji modni reviji. Vsaka ji želi na svoj način pomagati. Ampak kdo v resnici pomaga komu? Sporočilo knjige je: prijateljstvu je zelo pomembno in trdo garanje za uspeh tudi. Dotika pa se tudi problema otroškega dela in »nevidnih otrok« v Afriki.
Prevod dela: Threads. Sophia Bennett je z Nitkami leta 2009 zmagala na natečaju časopisa Times in založbe Chicken House. Knjiga je prvi del trilogije in edini prevod v slovenčino. (1. Threads, 2. Beads, 3. Stars)

Glej tudi:

Si lahko sposodim nekaj stvari? vprašam. Obljubim, da jih bom prinesla nazaj. Vran skomigne, kar prevedem kot privolitev. Vzamem eno od novih svilenih kril in nekaj Vraninih risb, ki so nametane na kupu zraven šivalnega stroja. Ni treba razlagati, da so genialne. Vedre, koničaste plesalke, ki se vrtijo po straneh v lahkotnih oblekicah in na vrtoglavih petah. Sama poskušam narisati kaj takega že od šestega leta. Vran ne vpraša, zakaj jih potrebujem, in čeprav misli, da sem malo usekan, mi očitno vseeno zaupa, kar je spodbudno. (str. 62)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nitke.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 21
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0