Sedem let v Tibetu: moje življenje na dalajlamovem dvoru

Žanrspomini
Narodnostavstrijska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 1998
Založba
Prevod Marijan Lipovšek
Ključne besede Alpinizem, Kitajci, Okupacija, Spomini, Tibetanci
Število strani

312

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Znani avstrijski alpinist Heinrich Harrer se je 26-leten udeležil alpinistične odprave na Nanga Parbat (1939). Končal je kot vojni ujetnik v indijskem taborišču, od koder je leta 1944 pobegnil s prijateljem in se 627 dni prebijal do tibetanskega glavnega mesta Lhasa. Ta prehod čez Himalajo štejejo za odmevno alpinistično dejanje. V Lhasi je postal prijatelj tedaj 12-letnega Dalaj Lame, njegov svetovalec in učitelj ter dobil mesto v tibetanski vladi …

Po tej kultni Harrerjevi knjigi, prevedeni v 48 jezikov, je bil leta 1997 posnet tudi film.
Sicer pa je Harrer prejel številne visoke nagrade, med drugim zlato Humboldtovo medaljo avstrijske države in Luč resnice, ki mu jo je podelila tibetanska vlada v izgnanstvu v Indiji.

Razvrstitev obedov je v Tibetu nekoliko drugačna, kakor smo vajeni v Evropi. Zjutraj pijejo čaj z maslom, večkrat pa tudi čez dan. Slišal sem praviti, da popijejo v Lhasi nekateri posamezniki tudi dvesto skodelic takega čaja dnevno. To je sicer pretirano rečeno, človeku pa se le zdi, da bi bilo morda celo res.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Sedem let v Tibetu: moje življenje na dalajlamovem dvoru.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 244
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 8