Anton Ojcinger: življenje gorskega vodnika

Žanrživljenjepis / biografija
Narodnostnemška književnost, slovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 1977
Založba
Prevod Marijan Lipovšek
Ključne besede Alpinizem, Zgodovina, Gorski vodniki
Število strani

192

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Julius Kugy (1858-1944), rojen v Gorici slovenski družini, je bil pravnik, alpinist in pisatelj, poznan po svoji ljubezni do gora, posebej do Julijskih Alp, tako da ga imenujemo “oče alpinizma v Julijskih Alpah”. Preplezel je mnoge prvenstvene smeri (tudi prve pristope na vrhove), po njem so poimenovane tudi nekatere gorske poti, npr. Kugyjeva polica v severni triglavski steni, Kugyjeva smer v Montažu ipd. Privlačile so ga tudi osrednje Alpe, kamor je v svojem dolgem alpinističnem obdobju večkrat zahajal. Svoja gorska doživetja in odkritja je popisal v svojih knjigah: npr. Iz mojega življenja v gorah: Julijske Alpe; Julijske Alpe v podobi; Božanski nasmeh Monte Rose …

Pri Kugyjevem odkrivanju Julijcev so odločilno vlogo odigrali slovenski gorski vodniki, med njimi zlasti Andrej Komac, Jože Komac in Anton Ojcinger. Slednji, katerega življenje (1860-1928) je Kugy opisal v samostojnem knjižnem delu, še prav posebno izstopa. Doma je bil iz Ovčje vasi na italijanski strani meje v današnji pokrajini Furlanija – Julijska krajina. Ojcinger se ni dolgo šolal: svoja mladostna leta je bil pastir (takrat je dodobra spoznal gore), nato pa drvar in
žagar (tudi v Bolgariji) ter kmet; predvsem pa je zablestel kot gorski vodnik, ki je Juliusu Kugyju pomagal pri osvajanju zahodnih Julijcev, npr. Montaža in drugih. Ojcingerja je odlikoval prešeren značaj, zanesljivost in pogum, kar je bila dobitna kombinacija pri spremljanju Kugyja pri zahtevnih alpinističnih vzponih.

Kugy velja za alpinista klasične dobe, ko so gorniki še spoštovali neokrnjeno naravo in alpinizem ni pomenil osvajanja gora za vsako ceno v taki meri kot danes. Tudi zato so Kugyjevi gorski spisi polni čudenja nad lepoto gorskih vršacev in čudovitih opisov gorskih velikanov: s pretanjenim slogom in občutljivostjo za podrobnosti ter razkošnim besednim zakladom sodijo med klasična dela gorske oz. alpinistične literature tudi v svetovnem merilu. Čeprav napisana v nemščini, jo lahko prav tako štejemo za slovensko.

Ni mi mogoče pozabiti, kako smo že blizu vršnega grebena nenadoma obtičali v čudno preperelem, strašno krušljivem in izredno strmem pečevju le za silo oprti ob skalovje, ne pa na kolikor toliko zanesljivih stojiščih, dokler ni slednjič Ojcinger z obupno odločnostjo, vendar silno previdno srečno izplezal. V dveh ali treh raztežajih nam je grozila skrajna nevarnost. “Počasi, počasi, ne zdrsniti! Preizkušajte oprimke!” je nenehno svaril Ojcingerjev glas. In strašni prepad pod nami je z njim vred svaril. Nismo se mogli varovati.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Anton Ojcinger: življenje gorskega vodnika.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 28
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2