Nevidna meja

Žanravtobiografski roman, spomini
Narodnostšpanska književnost
Kraj in leto izidaCelje, 2015
Založba
Prevod Veronika Rot
Ključne besede Alpinistične odprave, Spomini, Gore, Alpinizem, Samospoznavanje
Število strani

236

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Kar šteje, je to, kar doživimo.

V slovenskem prevodu smo leta 2012 lahko brali Jornetovo prvo knjigo s (zanj) pomenljivim naslovom Teči ali umreti. Kilian Jornet je namreč večkratni svetovni prvak serije gorskih tekov Skyrunner®, večkratni zmagovalec tekme UTMB (Ultra-Trail du Mont-Blanc) ter številnih drugih tekem v gorskem teku in turnem smučanju. V zadnjih letih si je za izziv zadal postavljanje rekordnih časov na nekatere najvišje oziroma najbolj prepoznavne vrhove celin in njegovi uspehi so mu prinesli tudi naziv pustolovca leta 2014 po izboru revije National Geographic.
V Nevidni meji ni osredotočen na zmage, na rekorde. S prijateljema se odpravi med najvišje vrhove sveta, v odročno nepalsko vasico. Tam spoznava sebe, dovoli nam pokukati v svoj notranji svet, med strahove in hrepenenje. Sprašuje se kaj lahko še naredi človek, ki je pri petindvajsetih dosegel že vse, kar je nameraval doseči v življenju. Lahko sanja. Kajti kot pravi sam, brez sanj smo mrtvi.
Kilian Jornet je z Nevidno mejo dokazal, da ne zna zgolj teči, ampak tudi pisati. V Nevidni meji bo bralec našel mnogo življenjskih resnic in napotkov. Skratka knjiga, ki nam da misliti.

Premaknem telo k snegu in z vso močjo zabijem cepin; nekajkrat se špica odbije od ledu, nato pa se končno zabije v sneg in se ustavim.
Pospešeno diham.
Olajšano zadiham.
Življenje brez tveganja ni življenje, vsaj zame ne. Življenje se tvega na mejah. Bitke se zmagujejo na mejah; znanost presega meje znanja; revni umirajo pri prečkanju mej in bogati bogatijo pri tem, ko meje postavljajo. Vse se odvija v bližini mej.
(str. 215)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nevidna meja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Dela avtorja