Zvezde vabijo

Žanrmladinski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Ključne besede Ljubezen, Prijateljstvo, Mladostniki, Dekleta, Tekmovanja, Socialna omrežja, Petje, V mladinskem leposlovju
Število strani

198

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Nagrade

1

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Miha Mazzini je slovenski pisatelj, scenarist, režiser in kolumnist. Leta 2016 je za Otroštvo prejel nagrado Kresnik za najboljši slovenski roman leta, za Zvezde vabijo pa nagrado modra ptica za najboljši še neobjavljeni mladinski roman. Preden začnete brati delo, imejte v mislih, da nič ni tako, kot se zdi na prvi pogled. Ana in Kaja se spoznata, medtem ko je bila Ana na počitnicah pri svoji babici, ki je bila knjižničarka in je to delo zelo rada opravljala. Vsaka ima svoj razlog, da bi rada sodelovala na tekmovanju pevskih talentov. Ana bi rada presenetila svojo babico za rojstni dan, Kaja pa misli, da ima pevski talent. Ima res pevski talent, ali imajo prav njeni virtualni prijatelji, ki jo prepričujejo, da ga nima? Kdo sploh so njeni virtualni prijatelji? Zgodbo o prijateljstvu med Ano in Kajo pomembno dopolnjujejo tudi Kajin brat Simon s svojimi prijatelji ter Anina babica, ki ima tudi zelo prijetnega prijatelja Toneta. Ali v današnjem virtualnem svetu res vemo, komu zaupamo najbolj intimne podrobnosti iz svojih življenj? Ali je res, da fantje, ki vadijo na fitnes napravah, ne znajo povedati niti enega pametnega stavka? Mogoče je kdaj anonimnost virtualnega sveta priložnost, da pokažemo, kakšni smo v resnici. Pomembno mesto v romanu pa ima tudi ljubezen. Če boste dovolj pozorno brali, boste morda zaslutili, kakšen je konec zgodbe. In premislite, morda tudi v vaši okolici ni vse tako, kot se zdi.

“Zato je fino delati v majhni knjižnici malega mesta. Morala bi me videti z eno mojih rednih strank. Samo pogledam jo in že vem, katera knjiga je tokrat zanjo. Ker niso vse knjige za vsakega in ne ob vsakem času. Nekatere moraš brati mlad, druge star. To je enostavno. Zaplete se, ko je treba priporočati glede na trenutno razpoloženje. Pravzaprav, če se lahko pobaham, za vsakega, ki ga poznam, bi takoj lahko priporočila knjigo, ne da bi se zmotila.” (str. 36-37)

“Ne vem, a gredo hkrati na morje ali kaj, ampak so dnevi, ko bi vsi radi knjigo za na plažo. Kot knjižničarki mi je to najtežje: da pride k meni človek in reče: ‘Dajte mi nekaj takega, da mi ne bo treba misliti!’ Ti ne veš, koliko je takih. Pridejo na kraj, ki so si ga izmislili zato, da bi bile tam vse misli človeštva, in jih nočejo. S katerimkoli predmetom je lažje nič ne misliti, kot s knjigo.” (str. 136-136)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zvezde vabijo.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 183
Komentarji: 0
Število ocen: 6
Želi prebrati: 12
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 10

Morda vam bo všeč tudi