Dobre knjige
5134 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Dnevna hiša, nočna hiša
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Olga Tokarczuk

Dnevna hiša, nočna hiša

Ljubljana, Društvo Apokalipsa, 2005

Št. strani: 379


Prevod: Jana Unuk


Zbirka: Apokalipsa
Žanr: družbeni roman

Narodnost: poljska književnost

Dan in noč, sanje in budnost

Olga Tokarczuk je ena najvidnejših in najbolj relevantnih avtoric vzhodnoevropskega literarnega prostora. Poljakinja, ki štrli iz povprečja že s svojo prezenco in dreadlock pričesko, je svojevrsten literarni fenomen. Njena dela so izjemno dobro sprejeta in nagrajevana pri domačih ter svetovnih kritikih, prav tako dobro pa je sprejeta tudi med bralstvom, kar se sicer mnogokrat izključuje. Po svoje je zanimivo, da je prvo mednarodno literarno nagrado (Vilenica, 2013) prejela ravno pri nas, pet let kasneje je za roman Beguni prejela še prestižnega mednarodnega man bookerja ter tako rekoč največ, kar lahko literat doseže – Nobelovo nagrado za književnost. Inovativnost njenega izraza se kaže predvsem v sami romaneskni formi, za svoje romane je celo izumila izraz konstelacijski roman. »Konstelacijski roman temelji na metafori zvezdnatega neba. Ko pogledamo vanj, racionalno vemo, da so svetle pike kaotično razpršene, a naši možgani v tem kaosu iščejo vzorec – konstelacijo,« pravi Tokarczukova. Prvoosebna in vsevedna pripovedovalka z R.-jem in dvema psicama čez poletje biva v hiši na poljskem podeželju v bližini kraja Nowa Ruda. V sosednji hiši živi zelo posebna starka po imenu Marta, ki jo pripovedovalka imenuje kar čarovnica. Z njo ob raznih opravilih preživlja svoj prosti čas, skrbi za kozo, rože, zelenjavo … in hkrati piše svoje ter prebira tuje sanje – slednje imajo v romanu pomembno mesto, saj s časom budnosti in časom spanca povezujejo dnevno in nočno hišo. Roman je sestavljen iz prizorov, fragmentov, različnih zgodb o posameznih osebah, ki na prvi pogled nimajo nič skupnega, pa vendar so med seboj tesno povezane. Od njih je najobsežnejša vložna zgodba o svetnici Kümmernis, katere življenjepis je zapisal menih Paskal, ki je po duši ženska ujeta v moškem telesu. Kümmernis, ki je upodobljena z brado, ima tako s Paskalom skupno to, da sta se oba rodila v napačnem telesu, predvsem pa na napačnem kraju ob napačnem času. Posebno mesto v romanu imajo tudi gobe, predvsem recepti za jedi iz strupenih gob (npr. torta iz rdečih mušnic), ki nakazujejo čarovniške veščine Marte in pripovedovalke. Roman je bil na Poljskem izdan že leta 1998, v slovenščini pa v prevodu Jane Unuk leta 2005.Odlomek iz knjige

Pogosto sem prosila Marto, da bi mi povedala svoje sanje. Skomignila je z rameni. Mislim, da se zanje ni zmenila. Mislim, da si celo, kadar so jo sanje ponoči obiskale, ni dovolila, da bi si jih zapomnila. Brisala jih je kot polito mleko s svojega povoščenega prta z velikimi gozdnimi jagodami. Ožemala je krpo. Zračila svojo nizko kuhinjo. Se s pogledom ustavljala na pelargonijah; mela je med prsti njihove liste in ostri vonj je za vedno zadušil, kar koli se je tam godilo ponoči. Veliko bi dala za to, da bi izvedela vsaj ene Martine sanje.
Zato pa je Marta pripovedovala tuje sanje. Nikoli je nisem vprašala, od kod jih pozna. Mogoče si jih je izmišljala, enako kot tiste svoje zgodbe. Uporabljala je tuje sanje, enako kot je iz tujih las delala lasulje. Kadar sva se skupaj kam odpeljali, v Kłodzk ali v Nowo Rudo, in je pred banko čakala name v avtu, je skozi okna opazovala ljudi. Ko je potem v avtu brskala po vrečkah z nakupi, je vedno nekako mimogrede začela kaj pripovedovati. Na primer tuje sanje.

(str. 36)

Nagrajena knjiga: 

Nike 1999

Cobiss povezava


Ključne besede: PODEŽELJE, SVETNICE, SANJE, POLJSKA, TRANSSEKSUALNOST


Prispeval/-a: Nina Ambrož, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 18.8.2020 13:34:06
Zadnja sprememba: 5.12.2023 9:45:49
Število ogledov: 1912