Dobre knjige
4221 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Rodbina E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:2

Miljenko Jergović

Rodbina

Ljubljana, Sanje, 2020

Št. strani: 935 str.


Prevod: Aleksandra Rekar


Zbirka: Sanje
Žanr: družinski roman (tudi rodbinski), biografski roman, družbeni roman

Narodnost: bosanskohercegovska književnost, hrvaška književnost

Laž uniči čarovnijo

Rodbina je roman o družini, a vendar lahko rečemo, da gre le delno za (avto)biografsko delo. Rodbina je namreč roman o Bosni in Sarajevu, tisti Bosni, ki jo je leta 1878 k sebi priključila avstro-ogrska monarhija in se počasi izgublja v nekoliko zamegljeni bližnji preteklosti, in Sarajevu, ki ga Jergović zapušča in se mu za zmerom odpoveduje. Rodbina je prav tako roman o izgubi in krivdi, obtoževanju in bolečini, skrhani ljubezni in najedajoči bolezni, ki tvorijo nekakšen skelet tega nenavadnega rodbinskega romana, ki je povsem prežet s tenkočutno jergovićevsko poetiko, v kateri avtor zabrisuje meje med realnim in fiktivnim in ki jo je izgradil ter izpopolnil tekom svojih ustvarjalnih let. Rodbina je velik roman. Eden največjih napisanih. Velike romane pa je treba brati v pravem času, da postanejo zares veliki. Če bo čas pravi, bo Rodbina tudi za vas eden največjih romanov, kar ste jih prebrali. Ampak za ta podvig si je potrebno vzeti čas. Precej tega, a naj vam ga ne bo žal. Monumentalno!Odlomek iz knjige

Ko minejo leta in se zgodi vse, kar se je, pa tudi tisto, za kar bi bilo bolje. če se ne bi, pogosto iz dolgočasja razpredata o tem, zakaj se je Joža naredil neumnega vsakič, ko je Franjo omenil Stipica Radića, kamerada Lenina ali Benita Mussolinija. Gledal je stran, zehal ali pa se čudil Franju, zakaj se toliko briga za nekaj, na kar nima nikakršnega vpliva.
Bolje bi bilo, če bi se ukvarjal s čebelami ali z voznimi redi. Revolucije naj zganjajo drugi. Na svetu obstajata dve vrsti bedakov, mu je rekel Joža Frančić, nekateri naokrog podtikajo požare, da bi osrečili svet, drugi jih gasijo. A ti veš, ga je vprašal, kako v Dalmaciji ustavijo požar, ko ga burja nosi proti oljčnim nasadom in vinogradom? S protipožarom. Makijo polijejo z bencinom in jo zanetijo vzdolž črte, po kateri se premika požar. Ko trčita drug ob drugega, ga protipožar navadno premaga.

(str. 328)

Cobiss povezava
Rodbina - Biblos


Glej tudi

link RTV SLO
link Bukla


Ključne besede: BOSNA, ZGODOVINA, USODE, RODBINE


Prispeval/-a: Samo Roš, Osrednja knjižnica Celje
Objavljeno: 11.6.2020 18:16:40
Zadnja sprememba: 4.1.2021 9:38:38
Število ogledov: 1255