Dobre knjige
4630 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Sartrov lijak : praktični nasveti za domače mojstre, literarne sladokusce
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:1

Mark Crick

Sartrov lijak : praktični nasveti za domače mojstre, literarne sladokusce

Ljubljana, Vale-Novak, 2010

Št. strani: 124


Žanr: kratka zgodba

Narodnost: angleška književnost

"Zame je corvette kabriolet edino vozilo, v katerem je mogoče s stilom prevažati tri metre dolg rezan les...", (str. 80)

Avtor Kafkove juhe, izšle pri založbi Vale-Novak pred leti, se tokrat predstavlja s prav posebnim priročnikom "za domače mojstre, literarne sladokusce", Sartrovim lijakom, kjer nekaj velikanov svetovne književnosti opravlja povsem dolgočasna, a nujna vsakdanja opravila. Gre za 14 kratkih zgodb v masivni, bogato poslikani knjigi, v Londonu še živečega avtorja-fotografa, Marka Cricka. Lepljenka, ali celo robni zapisi bi lahko poimenovali pretresanje spominov in dolgočasnost opravil, ki nam jih ponuja avtor skozi Hemingvejevo lepljenje tapet, Emilyjino odzračevanje radiatorja, zemenjavo okenske šipe s Kundero, zamenjavo stikala za luč z Jelinekovo ipd.. Vmesne ilustracije ravno tako povezuje z velikimi umetniki, kot so Picasso, Van Gogh, Kerteesz, Magritt idr.. Nanizane zgodbe so v stilu pisanja in življenja pisca, ki je v zgodbo vpleten. Pri slovenskih recenzistih zgodbe niso naletele na najboljši odziv, je pa knjiga odličen vpogled v svetovno književnost oz. v "ta velike" na nekoliko neobičajen, drugačen način - in morda zapolni potrebe po branju pri zrelejših mladostnikih ter povzroči zanimanje za spoznavanje svetovno znanih piscev na nekoliko zabavnejši način. Morda. Kdo ve.Odlomek iz knjige

Po zadnjem zamahu čopiča se je upehana zgrudila na hrbet, njen kimono se je na široko razprl in ko je izmučena roka omahnila na tla, je na boku zapustila curek bele barve. Vedela je, da se čopič ne bo utrudil, dokler ne bo posrkal zadnje kapljice barve. Trepetaje je gola obležala, pleskar pa se je postavil nadnjo in izustil nekaj, česar ne bi niti v sanjah pričakovala. Zdaj ni čas za počitek - očistiti morate čopič, preden se posuši. Za drugi premaz boste vse še enkrat ponovili, samo končati morate bolje.

(str.124, Pleskanje panelnih vrat z Anais Nin)

Cobiss povezava


Ključne besede: VSAKDANJE ŽIVLJENJE, SVETOVNA KNJIŽEVNOST


Prispeval/-a: Patricija Dodič , Kosovelova knjižnica Sežana
Objavljeno: 21.4.2020 11:55:02
Zadnja sprememba: 21.4.2020 12:18:45
Število ogledov: 610