Sartrov lijak : praktični nasveti za domače mojstre, literarne sladokusce

Žanrkratka zgodba
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2010
Založba
Ključne besede Vsakdanje življenje, Svetovna književnost
Število strani

124

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Zame je corvette kabriolet edino vozilo, v katerem je mogoče s stilom prevažati tri metre dolg rezan les...", (str. 80)

Avtor Kafkove juhe, izšle pri založbi Vale-Novak pred leti, se tokrat predstavlja s prav posebnim priročnikom “za domače mojstre, literarne sladokusce”, Sartrovim lijakom, kjer nekaj velikanov svetovne književnosti opravlja povsem dolgočasna, a nujna vsakdanja opravila. Gre za 14 kratkih zgodb v masivni, bogato poslikani knjigi, v Londonu še živečega avtorja-fotografa, Marka Cricka. Lepljenka, ali celo robni zapisi bi lahko poimenovali pretresanje spominov in dolgočasnost opravil, ki nam jih ponuja avtor skozi Hemingvejevo lepljenje tapet, Emilyjino odzračevanje radiatorja, zemenjavo okenske šipe s Kundero, zamenjavo stikala za luč z Jelinekovo ipd.. Vmesne ilustracije ravno tako povezuje z velikimi umetniki, kot so Picasso, Van Gogh, Kerteesz, Magritt idr.. Nanizane zgodbe so v stilu pisanja in življenja pisca, ki je v zgodbo vpleten. Pri slovenskih recenzistih zgodbe niso naletele na najboljši odziv, je pa knjiga odličen vpogled v svetovno književnost oz. v “ta velike” na nekoliko neobičajen, drugačen način – in morda zapolni potrebe po branju pri zrelejših mladostnikih ter povzroči zanimanje za spoznavanje svetovno znanih piscev na nekoliko zabavnejši način. Morda. Kdo ve.

“Po zadnjem zamahu čopiča se je upehana zgrudila na hrbet, njen kimono se je na široko razprl in ko je izmučena roka omahnila na tla, je na boku zapustila curek bele barve. Vedela je, da se čopič ne bo utrudil, dokler ne bo posrkal zadnje kapljice barve. Trepetaje je gola obležala, pleskar pa se je postavil nadnjo in izustil nekaj, česar ne bi niti v sanjah pričakovala. “Zdaj ni čas za počitek – očistiti morate čopič, preden se posuši. Za drugi premaz boste vse še enkrat ponovili, samo končati morate bolje.” (str.124, Pleskanje panelnih vrat z Anais Nin)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Sartrov lijak : praktični nasveti za domače mojstre, literarne sladokusce.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 1
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja