Nahraniti kamen

Žanrpesem
Narodnostpoljska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Ključne besede Otrok, Odrasli, Vsakdanje življenje
Število strani

119

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Ne želim, da bi bile mrtve stvari žive. Rada bi, da bi bili živi ljudje manj mrtvi. "

Bronka Nowicka (1974) je poljska režiserka, scenaristka, vizualna umetnica in pesnica. Literarno pot je začela leta 2015, ko je izdala zbirko pesmi v prozi, Nahraniti kamen (Nakarmić kamień). Prodala je več kot 15.ooo izvodov, kljub nasprotovanju nekaterih v komisiji glede podelitve nagrade nike, najprestižnejše literarne nagrade na Poljskem. Pesmi v prozi orisujejo deklico v povsem nesentimentalnem svetu odraslih. Besedila pesnica priklicuje iz spomina, kjer prepleta poezijo in prozo, avtobiografske prvine in fikcije. Zbirko sestavljajo več ali manj vsakodnevni prizori odraščajočega otroka. Zbirka je izredno zanimiva zato, ker avtorica prevzame gledišče svoje literarne junakinje. Svet nikakor ni samoumeven. Navadne dogodke prestavi v nenavaden kontekst, kjer zabriše mejo med živim in neživim. Otroško se čudi, otroško je žalostna, otroško in neustavljivo radovedna, spoznava svet in njegove zakonitosti.

Naj bo gibanje. Naj mravlja beži po prtu, otovorjena z drobtino peciva. Nad mizo potrebujemo oso. Naj nekaj brenči. Naj razoroži tišino tega prizora, preden bodo umrli spregovorili v govorici, ki jo bomo zanje zlepili iz tankih papirčkov ohranjenih besed. Preden se bomo skrili za njihovimi hrbti, začeli govoriti zanje in si predstavljali, da premikajo usta. Pozneje bomo njihove prste popeljali nad krožnike, z njimi zdrobili piškote in zbrali drobtine na blazinicah, ki si jih bomo oslinili sami. Na koncu bomo njihove roke, utrujeni od teže marionet, odložili na kolena in si namignili, da se tu končata tako popoldanska malica kot spomin. (str. 17)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nahraniti kamen.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 5
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0