Dobre knjige
5049 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Soncu ni zaupati
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Daan Remmerts de Vries

Soncu ni zaupati

Dob, Miš založba, 2018

Št. strani: 232


Žanr: družbeni roman, mladinski roman

Narodnost: nizozemska književnost

Dvanajstletni Elmer je osrednji lik zgodbe, ki se umika v svoj svet, saj v okolju ne najde razumevanja. Izvor vseh njegovih težav je udarec v glavo, katerega dobi na poletnem taboru na otoku Vlieland. Tisto noč so se mu v glavi začeli pojavljati glasovi, ki so usmerjali njegovo ravnanje. Ugotavlja, da ga nihče ne zna poslušati. Starša ne najdeta priložnosti, da bi mu prisluhnila. Ambiciozna mama je preobremenjena s službo in sina pogosto zanemarja, oče pa gospodinji in noče komunicirati z drugimi. Elmer postane med vrstniki in sošolci tarča posmeha in nasilja; tudi učitelj je do njega poniževalen in mu ne prisluhne, ko se Elmer pritoži zaradi ravnanja sošolcev. Sam mora reševati probleme in se maščuje svojim sošolcem in tako se odnosi z vrstniki samo še slabšajo. Starši ugotovijo, da je potrebno poiskati strokovno pomoč. Elmer znova želi na otok Vlieland, kamor potujeta z mamo. Tam naj bi se začela njegova rehabilitacija.Odlomek iz knjige

Še naprej moraš razmišljati ob tem, kar počneš. In če je neka naloga preveč v nasprotju s tem, kar se ti zdi sprejemljivo, jo lahko odkloniš.
In to sem naredil tisto popoldne. Uprl sem se. In to močno. Nenadoma sem bil lahko tako odločen. In vsi okrog mene, vse do najbolj zoprnega fanta, so v tem nekaj prepoznali.

(str. 32)

Cobiss povezava


Ključne besede: FANTJE, NASILJE, OSAMLJENOST, DRUŽINA, STRAH, MEDOSEBNI ODNOSI


Prispeval/-a: Anica Gubenšek Gračnar, Osrednja knjižnica Celje
Objavljeno: 21.11.2018 14:23:10
Zadnja sprememba: 21.11.2018 14:25:53
Število ogledov: 2478