Soncu ni zaupati

Žanrdružbeni roman, mladinski roman
Narodnostnizozemska književnost
Kraj in leto izidaDob, 2018
Založba
Prevod Katjuša Ručigaj
Ključne besede Osamljenost, Medosebni odnosi, Strah, Družina, Fantje, Nasilje
Število strani

232

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Dvanajstletni Elmer je osrednji lik zgodbe, ki se umika v svoj svet, saj v okolju ne najde razumevanja. Izvor vseh njegovih težav je udarec v glavo, katerega dobi na poletnem taboru na otoku Vlieland. Tisto noč so se mu v glavi začeli pojavljati glasovi, ki so usmerjali njegovo ravnanje. Ugotavlja, da ga nihče ne zna poslušati. Starša ne najdeta priložnosti, da bi mu prisluhnila. Ambiciozna mama je preobremenjena s službo in sina pogosto zanemarja, oče pa gospodinji in noče komunicirati z drugimi. Elmer postane med vrstniki in sošolci tarča posmeha in nasilja; tudi učitelj je do njega poniževalen in mu ne prisluhne, ko se Elmer pritoži zaradi ravnanja sošolcev. Sam mora reševati probleme in se maščuje svojim sošolcem in tako se odnosi z vrstniki samo še slabšajo. Starši ugotovijo, da je potrebno poiskati strokovno pomoč. Elmer znova želi na otok Vlieland, kamor potujeta z mamo. Tam naj bi se začela njegova rehabilitacija.

Še naprej moraš razmišljati ob tem, kar počneš. In če je neka naloga preveč v nasprotju s tem, kar se ti zdi sprejemljivo, jo lahko odkloniš.
In to sem naredil tisto popoldne. Uprl sem se. In to močno. Nenadoma sem bil lahko tako odločen. In vsi okrog mene, vse do najbolj zoprnega fanta, so v tem nekaj prepoznali. (str. 32)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Soncu ni zaupati.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 16
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3