Dobre knjige
5328 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Doktor Proktor in veliki rop zlata
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Jo Nesbø

Doktor Proktor in veliki rop zlata

Radovljica, Didakta, 2017

Št. strani: 238


Prevod: Tanja Goršič
Ilustracije: Per Dybvig


Žanr: mladinski roman

Narodnost: norveška književnost

Čudaški doktor Viktor Proktor ima na zalogi nekaj novih izumov. Vsekakor bi bilo treba v kratkem preizkusiti čevelj drvocep, rokociljnik za desničarje, anti-antifriz ali ledotvorni fluid, morda celo najnovejše poliglotske pilule z okusom maline, ki tistemu, ki jih vzame, omogočajo, da štirinajst dni govori in razume angleško. Priložnost se pokaže, ko zmagovito trojko najamejo, da izsledi opeko zlate rezerve, ki je bila ukradena iz trezorja Norveške centralne banke. Med prtljago detektivov se znajde še nekaj nepogrešljivih malenkosti in Bulle, Liza in Viktor so pripravljeni, da rešijo svet. Pod krinko se odpravijo v London, da najdejo slavne brate Crunch in njihovo Mamo. Ko jim bo to uspelo, tudi nakradeno zlato ne bo več daleč. Doktor Proktor in veliki rop zlata (2017) je četrta knjiga v seriji zgodb o doktorju Proktorju: Prdoprašek doktorja Proktorja (2012), Časovna kad doktorja Proktorja (2014) in Doktor Proktor in konec sveta. Mogoče. (2015).Odlomek iz knjige

Bulle je vedel, da je bilo nemogoče, da bi pravilno uganil kombinacijo trinajstih številk in štirih črk. Zato je raje odpel hlače in pomeril proti ključavnici na jeklenih vratih. Po izračunih doktorja Proktorja je ledeno modra tekočina ledotvora potrebovala le tri minute, da se je spojila z želodčno kislino, prešla skozi jetra, vranico, ledvice in ostale notranje organe in bila nared, da se jo polula. Bulle se je napenjal, da bi sprožil tok.
Dvajset sekund.
»Daj že, no,« je momljal.
Šestnajst sekund.
Še močneje je pritisnil in zaječal. Ampak ni vedno lahko lulati, kadar veš, da res moraš.
Bulle je slišal, da pomaga, da misliš na tekočo vodo, kadar imaš plašen mehur. In tako je mislil na pipo, ki pušča, deževnico, ki brbota iz odtočnega žleba, žuboreč pomladanski potoček. Pa nič.
Dvajset sekund.
Na reko običajne velikosti. Veliko reko. Slap. Devet sekund. Niagarske, Viktorijine slapove in slapove Vringsfossen, vse v enem mega slapovju.
Sedem sekund. Nekaj se je moralo zgoditi. IN TO TAKOJ.
»Okej, obratna psihologija,« je zamrmral sam pri sebi, zaprl oči in na vso moč pomislil, kako niti slučajno ne sme lulati tukaj, na javnem kraju, v Banki bajno bogatih.
Štiri sekunde.
Kakšen škandal bi to bil! V vseh časopisih bi se norčevali iz njega. Naslovnica: FANT POLULAT NAJVARNEJŠA JEKLENA VRATA NA SVETU. ŽUPAN UDDEVALLE BESNI!
Vtem pa je rumen curek, raven kot laserski žarek, pošprical jeklena vrata in ključavnico.
Bulle si ni drznil pogledati na uro; samo lulal je, hitro, kot je le mogel. Potem se je curek ustavil. Dvignil je nogo, na kateri je imel obut drvocep, in brcnil v ključavnico.
Slišalo se je, kot bi ledene sveče padale na pločnik, tisto cingljanje, žvenketanje, trušč in hrušč, ko se nekaj raztrešči na tisoč koscev.
Bulle je pograbil za ročaj jeklenih vrat in ga povlekel k sebi.
Vrata so se odprla!
Res so se odprla!
Bulle je s pogledom ošinil uro na steni. Ustavila se je pri 0,5 sekunde.
Zdrznil se je in vrata odprl na stežaj.

(Str. 151-154)

Nagrajena knjiga: 

zlata hruška 2017

Cobiss povezava


Ključne besede: FANTASTIKA


Prispeval/-a: Sabina Zore, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik
Objavljeno: 1.3.2018 9:06:09
Zadnja sprememba: 22.11.2018 11:21:54
Število ogledov: 3391