Dobre knjige
4424 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Kristalna reka
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Sergio Bambaren

Kristalna reka

Nova Gorica, Eno, 2010

Št. strani: 118


Prevod: Vera Čertalič


Žanr: kratka zgodba

Narodnost: perujska književnost

Sergio, pripovedovalec zgodbe, obišče majhen eksotičen kraj po imenu Kristalna reka, ki leži ob floridski obali in kjer tople vode nudijo zavetje miroljubnim lamantinom, znanim tudi kot morske krave. Tam mu kapitan Mike omogoči druženje s temi velikimi in rastlinojedimi vodnimi živalmi. Sergio se vživi v njihov svet, plava z njimi in se nauči tudi sporazumevanja z njimi. Med bivanjem v neokrnjeni naravi pride v stik s svojim bistvom, doume mnoge modrosti in na koncu razume tudi pomen besed himalajskega meniha izpred davnih let, da bo nekega dne mogoče lahko slišal, kar bo videl, in videl, kar bo slišal. Gre za kratko, vendar pomenljivo zgodbo, s katero nas pisatelj prepriča, da lahko vsa živa bitja, vključno s človekom, živimo v harmoniji z naravo in si predajamo dragocene življenjske nauke.Odlomek iz knjige

Ne trudite se razumeti pomena življenja: živite ga in pika. Ne zapletajte stvari. To je nasvet, ki bi ga dal komurkoli, ki preživlja nespečne noči in se obrača v postelji, medtem ko išče odgovor na vprašanje, pred katerim se slej ko prej znajdemo vsi … Kaj je smisel mojega življenja?
Zame je naslednji: ljubite ljudi, do katerih vam je največ … in tudi druge. Kajti vsako življenje, s katerim pridete v stik, tudi življenje naivnega lamantina, se vas bo dotaknilo. Naj vam bo dragocen vsak svit, vsaka kaplja dežja, ki vam spolzi po koži, občutek peska med prsti na nogah. Naj vas ganejo otroške solze, vdihujte globoko in izdihujte počasi. Ne zapravite priložnosti, da bi lahko nekomu pravočasno pomagali. Kajti časa ne gre meriti v urah, minutah in sekundah, ampak glede na trenutke, v katerih se počutite resnično živi.

(str. 54)

Cobiss povezava


Ključne besede: DUHOVNO ŽIVLJENJE, POVEZANOST, NARAVA


Prispeval/-a: Gabriela Grlica, Ljudska knjižnica Metlika
Objavljeno: 4.10.2017 11:35:05
Zadnja sprememba: 10.1.2018 17:08:49
Število ogledov: 1446