Belo jadro

Žanrkratka zgodba
Narodnostperujska književnost
Kraj in leto izidaNova Gorica, 2002
Založba
Prevod Vera Čertalič
Ilustracije Matjaž Gruden
Ključne besede Medosebni odnosi
Število strani

179

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Belo jadro je preprosta, a globoka zgodba o zakoncih Gail in Michaelu, ki se sicer še vedno ljubita, vendar vsakodnevna rutina in misel na varno finančno prihodnost vztrajno ubijata njuno ljubezen. Vedno bolj postajata odtujena in nesrečna. Michael nekega dne v knjigarni nasproti svoje pisarne najde knjigo izrekov in modrih misli in stari knjigarnar Thomas Blake mu jo proda po posebni ceni. Doma Gail pripravi romantičen večer za njuno obletnico poroke, na katero pa je Michael pozabil. Zakonca ugotovita, da bosta morala spremeniti svoje življenje ali pa bosta izgubila drug drugega. Knjiga, ki jo je prinesel Michael, ju dokončno spodbudi, da se odpovesta udobnemu, vendar žalostnemu življenju, ter se odločita uresničiti svoje dolgoletne sanje – objadrati južni Tihi ocean. Da bi rešila svoj zakon in se ponovno zbližala, se tako odpravita na dolgo potovanje s staro jadrnico Belo jadro, v prenovo katere vložita večino svojih prihrankov, vendar pa ima za razliko od modernih jadrnic »dušo«. Gail in Michael iz Nove Zelandije odplujeta proti krajem, ki jih ni na zemljevidu, in srečata ljudi, katerim čas in denar ne pomenita nič. Šele na odprtem morju spoznata, s kakšnim darilom sta bila blagoslovljena. Na potovanju se zbližata in ponovno prebudita svojo ljubezen. Njuni strahovi in želje, s katerimi se lahko poistoveti bralec zgodbe, ter skrivnost, kako živeti svoje enkratno življenje, pa so bistvo te knjige, ki nas spodbudi, naj sprejmemo tudi tvegane odločitve, medtem ko sledimo svojim sanjam.

»Mnogi ljudje po svetu bi vama rekli, da vedo, kaj si želijo od življenja. Pa vendar ne spoznajo, da razmišljajo v okviru omejenih možnosti. Ni nujno, da si zares želijo biti tisto, kar so se odločili postati v življenju, saj nikoli niso videli drugačnih možnosti. Vaju dejstvo, da hoče sin zdravnika največkrat postati zdravnik, na kaj spominja? Da želi sin arhitekta postati arhitekt? Verjetno ima prste vmes tudi genetika, a to še ne pomeni, da gre za osebno sprejeto odločitev. Da bi se lahko odločil, moraš imeti izbiro. In da bi izbral, moraš imeti več možnosti. In da bi lahko svobodno razmislil o njih, moraš tvegati in poslušati glas, ki prihaja od znotraj.« (str. 146)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Belo jadro.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1