Dobre knjige
4803 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Pod istim nebom : potovanje mladega brezdomca od stradanja v Severni Koreji do rešitve v Ameriki Očem prijazna knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:1

Joseph Kim, Stephan Talty

Pod istim nebom : potovanje mladega brezdomca od stradanja v Severni Koreji do rešitve v Ameriki

Ljubljana, Družina, 2016

Št. strani: 290


Prevod: Andrej Turk


Žanr: spomini, življenjepis / biografija

Narodnost: korejska književnost

Mladi junak današnjega časa

Joseph Kim je rojen v Severni Koreji. Bil je star pet let, ko je deželo zajela huda lakota, zaradi katere je umrlo na milijone ljudi, med njimi tudi njegov oče. Mama in sestra sta, kot mnogo drugih, zbežali na Kitajsko. Jospeh se je znašel na ulici. Mali brezdomec je iz močne želje, preživeti, kradel in beračil. Doživljal je krivice, nasilje in razočaranja. Zelo si je želel nekaj spremeniti. Zbral je pogum in zbežal na Kitajsko. Tu se je srečal s kristjani. Zanimalo ga je, zakaj so tako drugačni od drugih ljudi. Bral je Sveto pismo, čeprav ni vsega razumel. V svoj dom ga je sprejela kristjanka in ga skrivala pred oblastmi. Uspelo mu je celo, da je kot eden redkih severnokorejskih beguncev odšel v ZDA. Naučil se je jezika in se vpisal na univerzo. Prevod dela: Under the same sky. , 800 izv.Odlomek iz knjige

Ko sem potrkal na vrata, mi je odprl očim. Namesto da bi me vprašal, kaj se mi je zgodilo, in mi ponudil pomoč, me je nadrl, ker sem se vrnil praznih rok. Poskušal sem mu razložiti, da me je pretepel neznanec, a je iz mojih zatečenih ustnic prišlo le nerazločno momljanje. Kot da nisem bil še dovolj podplut, me je tedaj še on klofnil po obrazu, rekoč: Kako si drzneš priti brez vsega! Obrnil se je in me pustil stati pred odprtimi vrati.
Izpod oteklih vek so mi lile solze. Zakaj me je udaril? Saj sem šel vendar krast zanj in za njegovo hčer! Prepričan sem, da je njegov izbruh slišala tudi mama, a ni posredovala. Počutil sem se zapuščenega od vseh. Je bil kdo že kdaj tako zapostavljen in nerazumljen? Želodec se mi je krčil od lakote, pretepeno telo pa kljuvalo od bolečine.
Odvlekel sem se do svojega ležišča in poskušal zaspati. S krvjo pomešane solze se niso hotele ustaviti. Tisto noč sem obupal nad ljudmi. Biti ločen od svojih dragih je dovolj težko, biti od njih izdan in zapuščen pa še neprimerljivo težje.
Moral sem nekaj spremeniti. Moral sem najti drugačno življenje.

(str. 179)

Cobiss povezava


Ključne besede: SPOMINI, BREZDOMCI, LAKOTA, REJNIŠTVO, KRISTJANI, DRUŽINA, BEGUNCI, VREDNOTE, ŽIVLJENJE, PREŽIVETJE, JUNAKI


Prispeval/-a: Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola
Objavljeno: 27.1.2017 16:28:56
Zadnja sprememba: 27.1.2017 17:31:28
Število ogledov: 2624