Dobre knjige
3274 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Tri novele Očem prijazna knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:1

Danilo Lokar

Tri novele

Ajdovščina, Lavričeva knjižnica Ajdovščina, 2012

Št. strani: 101


Žanr: novela

Narodnost: slovenska književnost

Julija 1945 je Danilo Lokar poslal Božidarju Jakcu noveli Za frontami in Brata, ki skupaj z že prej poslano novelo Sodni dan na vasi tvorijo nekakšen triptih iz življenja v vipavskih vaseh v času druge svetovne vojne še pod italijansko zasedbo. Novele so bile sicer v malo drugačnem kontekstu natisnjene šele več kot desetletje kasneje v knjigi Sodni dan na vasi, za katero je pisatelj leta 1959 dobil Prešernovo nagrado. V ponatisu leta 2012 so novele izšle tako, kot je želel pisatelj. Danilo Lokar, sicer zdravnik v Ajdovščini, je v intervjuju dejal, da je pisal samo, kar je videl, česar ni videl, o tem ni pisal. Toda vse, kar je videl, je v sebi neštetokrat premlel, predelal, domislil in izpod peresa je tako nastalo vedno znova in znova veliko različnih krajših ali malo daljših literarnih del. Tako je bilo tudi s požigom vasi Ustje avgusta 1942. Dogodek je postal tematsko izhodišče za literarno obdelavo, ki je kljub časovni oddaljenosti blizu tudi sodobnemu bralcu, saj, kot je zapisala Ivana Slamič v spremni besedi, sta zlo in dobro v vsakem človeku, da pa je posameznik v trenutku, ko je ogrožena njegova korist, sposoben ravnati v nasprotju z vsemi etičnimi načeli. V takih trenutkih se izkaže, koliko je posameznik v času in prostoru še človek.Odlomek iz knjige

Zublji ognja in gore dima na taboru pri Svetem Janezu pojemajo. Popoldan je vroč, jasen, suh, krasen poletni dan v avgustu. Dim tišči k tlom, ljudje pri cerkvi meže od solza. Otroke pokrivajo z jopiči ali krili, da jih ubranijo pred silnim žarom. Poročnik Torelli šteje in pregleduje. Dvaintrideset mož stopi iz gneče in se uredi v vrsto. Vojaki korakajo pred njimi in za njimi.
Nato se vzdignejo ženske in otroci. Dolga je vrsta. V sredi gre preobložena pletena zibka, dve deklici jo nosita omahovaje. Zadaj je voziček za dojenčka. Preobremenjen se ziblje in cvili.
Tako gredo čez polje.

(str. 42)

Nagrajena knjiga: 

Prešernova nagrada za književnost 1959

Cobiss povezava


Ključne besede: SVETOVNA VOJNA 1939-1945


Prispeval/-a: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Objavljeno: 12.1.2017 15:01:13
Zadnja sprememba: 13.1.2017 13:14:41
Število ogledov: 1052