Dobre knjige
4900 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

V deželi mož
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
3,6
Št. ocen:5

Hisham Matar

V deželi mož

Ljubljana, Modrijan, 2009

Št. strani: 236


Prevod: Uroš Kalčič


Zbirka: Bralec
Žanr: družbenokritični roman

Narodnost: angleška književnost

Uporniki med Gadafijevo vladavino so končali v zaporu, obsojeni na smrtno kazen, brutalno so jih mučili ali se je za njimi izgubila vsaka sled.

Hisham Matar je eden najbolj znanih libijskih književnikov, ki se je rodil v New Yorku. Pisatelj je disident, kateri neprestano išče resnico o svojem očetu, ki je umrl v eni izmed Gadafijevih ječ. Knjiga V deželi mož je njegov prvenec in je bil nominiran za pomembne nagrade, tudi za bookerjevo. Ko je bila knjiga izdana, je bila v Libiji takoj prepovedana. Za njo je dobil več nagrad, med drugim leta 2007 Ondaatjejevo nagrado, ki je namenjena delom, ki kar najbolj predstavljajo duh kraja. In za roman V deželi mož lahko rečemo, da trditev vsekakor drži. Pripoveduje o devetletnemu Sulejmanu, ki odrašča v Libiji v času, ko je na oblasti Moamer el Gadafi. Deček si seveda ne zna razložiti večjih in manjših dogodkov, v katere je vpleten tako v družini kot zunaj nje in marsikaj naredi pošteno narobe. Izredno zanimivo branje, ki prikazuje vsakdanje življenje Libijcev v času Gadafijeve diktature.Odlomek iz knjige

Bil je celo že z ladjo na Kreti, kjer ženske, kot je pravil, plavajo gole. Bil je edinec kakor jaz. To je bila prava redkost, kajti starši samo z enim potomcem so vedno tvegali, da bodo ljudje mislili, da bodisi ona ni več plodna ali pa, bog ne daj, tako mati kot oče nasprotujeta božji volji. Mamo so velikokrat spraševali, kako da nima več otrok. Ob tem vprašanju je vedno zardela. Tudi baba je zardel, kadar ga je kakšen prijatelj dregnil in ga šepetaje vprašal, zakaj si ne vzame druge žene. Mogoče naju je prav to, kljub starostni razliki - Karimu je bilo dvanajst, meni devet let - tako tesno povezalo.

(str. 27)

Nagrajena knjiga: 

Ondaatjejeva nagrada (Ondaatje Prize) 2007

Cobiss povezava

Glej tudi

link Mladina
link Bukla
link Modrijan


Ključne besede: POLITIČNO PREGANJANJE, DRUŽINA, OTROCI IN ODRASLI


Prispeval/-a: Milena Enci, Mestna knjižnica Kranj
Objavljeno: 28.9.2016 13:33:18
Zadnja sprememba: 9.1.2017 8:05:02
Število ogledov: 2183