Dobre knjige
5242 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Hči globin
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:1

Rick Riordan

Hči globin

Jezero, Morfem založništvo, 2022

Št. strani: 376


Prevod: Mojca Žnidaršič
Predgovor: Rosheni Chokahi


Žanr: fantastični roman (mladinski), pustolovski roman (mladinski), mladinski roman (mladinski)

Narodnost: književnost ZDA

Dediščina izobčenca

Fantastično pustolovski mladinski roman Ricka Riordana temelji na kultnih knjigah Julesa Verneja Dvajset tisoč milj pod morjem in Skrivnostni otok, ki sta prva znanstvenofantastična romana o pomorski tehnologiji. Roman se odvija nekaj generacij kasneje, ko spoznamo Ano Dakkar, štirinajstletnico, ki se izobražuje na Akademij Harding-Pencroft (HP) na obalah Južne Kalifornije. Ana je potomka kapitana Nema, čeprav tega ne spozna vse do trenutka, ko med preizkusom prvega letnika, uničijo njihovo akademijo. Prioriteta vseh njenih sošolcev v vojni, ki se je začela z napadom Landovega inštituta, je zaščititi in poskrbeti, da ostane živa prav ona. Odpira se nam tehnološko zelo napredno okolje, kjer so zabrisane meje kdo je na čigavi strani. Glavna naloga je najti potopljeno Nautilus in si pridobiti visoko tehnološke naprave kapitana Nema. Namenjeno jim je, da postanejo skrbniki skrivnosti HP in agenti njenega pomembnega skritega namena. Bo Ani in njenim sošolcem uspelo ali bo zmagal nasprotni pol? Pred vami je napet roman, poln zapletov, indijske mitologije in običajev, morskih živali in neverjetne tehnologije.Odlomek iz knjige

Našo šolo so uničili iz ne-vem-katerega-razloga. Moj brat je morda mrtev. Smo na begu pred Landovim inštitutom in gremo kdo-ve-kam. Zdaj pa se je izkazalo, da je naša skrivnost zlate ravni ta, da dr. Hewett uživa v igranju fantazijskih vlog v živo.
Prinesel je zaboje ročno izdelanih jules-vernovskih pušk na žarke, da bomo lahko ves konec tedna tekali po ladji, vpili pok in se pretvarjali, da streljamo drug drugega! Začenjam dvomiti o njegovi zdravi pameti. Začenjam dvomiti o svoji zdravi pameti, ker sledim njegovim ukazom.

(str. 59)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Morfem.si


Ključne besede: MORJE, PODVODNI SVET, POGUM, SKRIVNOSTI, BRATJE IN SESTRE, PODMORNICE, BOJEVANJE, PUSTOLOVŠČINE


Prispeval/-a: Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica
Objavljeno: 17.8.2023 11:42:54
Zadnja sprememba: 17.8.2023 11:42:54
Število ogledov: 644