Gospa Greta in vonj po čokoladi

Žanrfantastični roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Prevod Neža Božič
Ključne besede Bratje in sestre, Fantastična bitja
Število strani

140

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Jutta Richter, nemška avtorica, je svojo prvo knjigo objavila že kot šolarka. Za svoje delo je prejela številne nagrade, med drugim nemško nagrado za mladinsko literaturo. Gospa Greta je nočna varuška, Margareta Strle, ki pazi na Leno in Lenarta in ju razvaja s čokolado. Ampak, ona je lastnica črne prodajalne, za katero se šušlja, da je pogoltnila več otrok. Bo pogoltnila tudi Leno in Lenarta? Kaj pa čokolada? Ali jo imate tudi vi zelo radi? Rada sta jo imela tudi Lena in Lenart, ki pa sta se ji znala upreti. Ponoči namreč vstopata v skrivnostno in nevarno Onkrajino, o kateri je pripovedoval očka. V Onokrajini pa se srečata s Ostrozobarčki, ki otroke sliko k sladkanju s čokolado in zahtevajo, da se z njimi pogovarjaš v rimah. Srečata tudi lisjaka Srebrne solze, ki se za Lenarta in Leno žrtvuje. Lenart najde tudi dolgo izgubljeno žirafo Filibalda. Vmes izgubita in najdeta radijski sprejemnik, ki predstavlja povezavo z očkom. Ampak, kako to, da Margareta Strle ve za vse skrivnosti, ki jih je Lena delila samo z očkom ali pa celo to ne? Lahko da je o njih samo razmišljala. Pademo v svet domišljije, drugačnega in se še enkrat zavemo, da stvari včasih niso takšne, kot se zdijo na prvi pogled. Skratka, vemo samo to, da nič ne vemo. Preplet resničnosti in domišljije. Včasih potrebujemo nekaj domišljije, da se lažje soočimo z realnostjo. Nočna varuška, Margareta Strle pa mogoče res ni tako grozna, kot se zdi na prvi pogled. Kako pa je z njeno črno prodajalno? Kako in na kakšen način je sploh odšel očka Lene in Lenarta? Mogoče izveste ali pa tudi ne, če boste prebrali knjigo. Nas je navdušila.

“Ostrozobarčki so se vrnili močno natovorjeni. Nosili so krožnike in skodelice in sklede in pladnje z vsemi raznovrstnimi sladkarijami, ki si jih je mogoče zamisliti. In najboljše pri tem: vse, ampak vse je bilo iz čokolade. Tolarji iz črne čokolade, lističi iz bele čokolade, malinove paličice, oblite z mlečno čokolado. Bananina čokolada. Čokoladni piškoti s karamelo, mandljeva čokolada, lešnikova čokolada. Čokoladni sladoled s smetano. Jabolka iz rdeče in zelene čokolade, ki so bila videti, kot da bi jih pravkar obrali. Lahka hrustljava čokolada z mehurčki in težke čokoladne krogle, polnjene z nugatom. Svetlo rjavi čokoladni zajčki in temno rjavi čokoladni medvedki. V srebrnih vrčkih se je kadila vroča čokolada. Temne skodelice iz čokolade so bile napolnjene s penasto stepeno belo smetano.” (str. 60)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Gospa Greta in vonj po čokoladi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 33
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0