Zmage in porazi

Žanrmladinski roman, zgodovinski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2020
Založba
Ilustracije Marina Gabor
Ključne besede Pustolovščine, Bratje in sestre, Zgodovina, Slovani, Preživetje
Število strani

277

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Slovanske pustolovščine #3

V tretjem delu zbirke Ognjeno pleme naši junaki zbežijo iz Konstantinopla z jadrnico. Poleg Ajde, Mile, trojčkov in Ahmetaja se jim je na begu pridružil še Asurian, Berber, ki jim je pomagal pobegniti. Kot ujetnika pa s seboj prevažajo še bizantinskega bodočega generala Fokasa. Ker jim sledijo Bizantinci, morajo hitro najti rešitev, da jim čim prej pobegnejo.
Rešitev vidijo v izkrcanju, vendar mora jadrnica sama pluti naprej, da bodo tako zavedli zasledovalce. Za Ognjenove otroke se nadaljuje beg za življenje. Otroci se z volkovoma in spremstvom uspešno izkrcajo, Fokasa pa na Milino željo pustijo pri življenju. Ko ga bizantinsko ladjevje doseže, pa jim ne zna dati nobene uporabne informacije, kje so se izkrcali.
Mavricij Fokasa ne kaznuje, temveč mu naloži nalogo, naj v tretje uspešno ulovi Slovane, drugače bo ostal brez glave. Medtem si druščina najde zavetje v grški ribiški vasici, kjer rešijo poglavarjevega sina. Mila in Ajda ostaneta v vasi, fantje pa se z volkovi zatečejo v bližnjo votlino.
Seveda že naslov Zmage in porazi namiguje, da otrok ne čaka lahko potovanje proti severu. Ko se zgodi še napad gusarjev na vas, medtem ko Ajda rešuje poglavarjevo ženo, ki rojeva, se seveda vse dodatno zaplete. Gusarji odpeljejo tudi enega od bratov, ki se zdi za vedno izgubljen. Otroci so zaradi izpostavljenosti in prepoznavnosti zopet primorani bežati.
Ker je Mila noseča, se Ajda zaveda, da bo pobeg proti domu v času zime nemogoč, zato se odloči, da bosta s sestro prezimili v Solunu. Fante z volkovoma pa pošlje proti domu. Seveda ves čas upa, da je tretji brat še živ.
V Solunu Ajda spozna mladega zdravnika Štefana in s krvno transfuzijo reši dečka. Hkrati se spoznamo tudi z novo vero, krščanstvom, ki je takrat na grških tleh že zelo prisotno. Toda tudi fantom se na poti zalomi in čeprav skoraj dosežejo svojega očeta Ognjena, do združenja še ne pride.

Jezdeci se že tri tedne niso ustavili. Čreda konj, dirjajoča z njimi, se je skrčila na tretjino, a pred njimi je bila še dolga pot.
Kot Ognjenovi otroci so bili najbolj iskana trofeja v cesarstvu.
Odkar je general Fokas ponudil sto zlatih solidov za njihove glave, so ljudje na glas govorili o tem.
Za takšno bogastvo bi marsikdo prodal svojo mater, kaj šele divje, neukrotljive Slovane. (str. 185)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zmage in porazi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 10
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja