Živčni zlom v župnišču

Žanrhumoristični roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2018
Založba
Ključne besede Osebnostni razvoj, Župnije, Župniki
Število strani

153

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Župnik Benjamin ima svoje sanje. V njih vsekakor ni nadležnih in banalnih intrig med župljani, v njih tudi ni nenehnega truda za pridobivanje pozornosti med verniki, ki vedno bolj meji na Sizifovo delo. Župnik Benjamin je sicer velik optimist, duhovnik najbolj potrpežljive sorte, ki pa nekega dne vendarle klone pod težo vsega neizpolnjenega. Ko namreč častiti škof za profesorja biblicistike imenuje Benjaminovega prijatelja, to izbije sodu dno in župnik Benjamin izgine brez sledu.
Zgodba je napisana v humorističnem tonu in nas lahkotno pelje skozi svet krščanskega župnika in njegove župnije. Izjemno bistroumno delo, ki nam ta posvečeni poklic prikaže skozi človeške oči, hkrati pa nas opominja, da se stvari vedno zgodijo z nekim razlogom, čeprav to pogosto doumemo šele dolgo potem, ko gredo mimo.

>>Ko se Benjamin teden dni pozneje končno prebudi iz kome, razširi oči ob pogledu na vesela obraza Brigitte Charbonnier in Guillemette Fausse Repose, ki stojita ob njegovi postelji, ena na desni in druga na levi strani.
“Ne, gospod župnik, ne sanjate!” začne Brigitte. “Kako lepo vas je videti!” nadaljuje Guillemette. “Gospe, saj menda nista mislili, da se bom za vedno odpovedal vajinim babjim prepirom okrog šopka tuplianov?”
“No, zelo naju je bilo strah, da jih bova morali posaditi na vaš grob…” odvrne Guillemette.
Ko glavna medicinska sestra Austreberthe Radigois iz sobe zasliši odmevanje moškega glasu, vstopi. Njena mogočna plavolasa pričeska je podobna razkošni zeljni glavi in zaradi nje je videti kot gospa Thatcher. “Ooooo, župnik se je prebudil! Saj to je čudež!”<< (str. 131-132)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Živčni zlom v župnišču.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 44
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2