Življenjski nauki stotnika Toma : predvsem bodite prijazni

Žanrspomini
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaPreserje, 2023
Založba
Prevod Mojca Žnidaršič
Ključne besede Življenjska modrost, Osebna doživetja, Smisel življenja, Osebnostni razvoj, Psihološki nasveti
Število strani

149

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Podnaslov knjige je predvsem bodite prijazni. Se strinjamo, da moramo biti v življenju predvsem prijazni. Prijaznost nič ne stane. Nič ne stane, če komu naredimo kakšno uslugo, če se komu nasmehnemo, ko gre mimo nas, če ga pozdravimo in z njim spregovorimo kakšno besedo. Polepšali pa bomo življenje sebi in drugim. Koliko bolje se bomo počutili, če bomo stopili v prostor, kjer bo nekdo z nami ravnal spoštljivo in prijazno. V trenutkih, ko tudi sami nismo v najboljši koži pa je to še toliko bolj pomembno in še toliko bolj si bomo zapomnili prijaznega odnosa do nas. In nekoč, nekje so ljudje govorili o neki osebi in ugotovili, da se zanjo splača potruditi, ker je tudi ona do vseh prijazna. Torej, dobro se vrača z dobrim. S prijaznostjo lahko ljudi okoli sebe povsem razorožimo in vnesemo v prostor neko prijetno energijo. Ljudje čutijo, da niso odveč in da so zaželeni. In verjetno je to vse, kar si vsi želimo. Občutka, da nismo odveč. Med življenjskimi nauki Toma pa najdemo še naslednje nasvete: pojejte ovseno kašo, svet je vaš, dobro se počutite v svoji koži, smejte se ne glede na vse, postavite se v kožo drugega, bodite brez predsodkov, sreča je na strani pogumnih, z upanjem v srcu, poiščite svoj smisel, nikoli ne boste hodili sami. Mi k temu dodajamo, da je v življenju, poleg tega, da smo prijazni, pomembno da si najdemo nekaj, za kar je vsak dan vredno vstati iz postelje. Kako to najti? Lahko preberete knjigo Življenjski nauki stotnika Toma in morda se vam utrne kakšna ideja. Stotnik Tom je bil britanski vojni veteran, ki je umrl star sto let. Leta 2020 je zbral 33 milijonov funtov za osebje britanskega nacionalnega zdravstvenega sistema (NHS) v boju proti pandemiji covida-19. Vse se da, če se hoče. V obliki knjige pa je zapusti čisto preproste nasvete, kako vsak dan opaziti nešteto malenkosti, ki bodo pripomogle k temu, da bomo na koncu vsakega dneva hvaležni, da smo ga lahko preživeli tako lepo.

“Ko imaš cilj in voljo – ne glede na starost – postaneš tudi zabavnejši in zanimivejši. To pa ustvarja pozitivnost. Nov konjiček ali zapleteno popravilo lahko postane tema pogovora ali navdihne druge, da poskusijo kaj podobnega. Načrtovanje pustolovščine ali izleta z avtom lahko traja več tednov in navdušenje lahko delimo z drugimi. Celo nekaj tako preprostega, kot je branje zanimive knjige ali pripravljanje nove jedi lahko spodbudi nove pogovore in pomaga prebroditi najzahtevnejša obdobja življenja.” (str. 126)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Življenjski nauki stotnika Toma : predvsem bodite prijazni.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 31
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0